Vandaag het boek gekocht, ivm de objectiviteit. De soep wordt toch niet al te heet gegeten. In het kort: Gezond genieten met Sonja is een vrij traditioneel afvalboek en ze herhaalt niet haar eerdere bewering dat je levenslang aan het dieet vast zit. Ooit is er weer een tijd voor echte weelde. De truc bij de feestmaaltijden met gasten is dat de Bakkeraars zich de rest van de dag doodhongeren, om iets smakelijkers dan met water aangelengd pureepoeder te kunnen serveren. Het boekje is helder geschrevenen vrolijk vormgegeven. Er staan veel nuttige tips in hoe je beter op de pondjes kunt letten. Geef je badkamer vaker een grote beurt en je verbrandt 180 KCal. En een schoon huis zonder zeepkorsten en harige doucheputjes staat veel feestelijker. Voor wintersporters geeft het boek aan hoe lang je moet skieën om een wiener schnitzel of een halve liter bier te verdienen. En vergeet niet om evergreens en potjes halvajam mee te nemen met vakantie. Die zijn in het buitenland niet altijd goed verkrijgbaar. Ook staan in het boek de zwaardere gerechten opgesomd die je in een restaurant maar niet moet bestellen, wil je op gewicht blijven. Entrecote mag niet meer, vitello tonnato ook niet, net zo min als spare ribs en brood met boter. Kaasfondue tijdens de wintersport: verboten. Nog een tip: eet van een klein bord, behalve als je rauwkost eet. Neem dan een groot bord.
Opvallend is dat voor Sonja "verantwoord" alleen op de pondjes slaat. Rode-lijstvissen worden met bakken naar binnen geduwd. Ook opvallend voor een hedendaags kookboek is dat Sonja de recepten niet inleidt. Geen lulkoek a la Oliver: Dit gerecht vind ik echt fantastisch, en ik maak dat altijd wanneer mijn vrienden x en y op bezoek komen ...bla bla bla ... gekocht bij mijn vaste groenteadresje ... moet je echt eens proberen ... etcetera. In plaats daarvan zijn bemoedigende verhalen van afgevallen mensen opgenomen. Daarnaast zijn er allerlei eyeopeners over de bladzijden gestrooid, zoals dat je moet glimlachen tegen de caissière in de supermarkt en iedereen die je verder op straat tegenkomt. Positief denken helpt namelijk.
Dan de gerechten die Sonjabakkeraars moeten serveren aan vrienden wanneer ze langskomen met verjaardagen, Pasen, Kerst of op de thee. Zijn die een ramp? Als je bij de Fabers van deze wereld op kerstmaaltijd komt staat je het volgende te wachten:
taartje van courgette met avocado, tomaat en artisjokbodems
wijn: Syrah Rosé uit de Coteaux Libron
roerbakbroccoli met biefstuk van de haas
wijn: Crianza (Valdepenas)
Nederlands kaasplankje (Hollandse gatenkaas - Beemster light - kruidenkaas - Friese nagelkaas)
wijn: Chileense cabernet sauvignon
De lunch die deze uitspatting mogelijk maakt: 1 tosti met 30+-kaas, 1 glas optimel en 1 glas water. Kom dus niet op de lunch.
Net als Jamie is Sonja ook gevulde eieren aan het revivallen. In de categorie verjaardagshapjes, voor 8 personen:
8 eieren
4 el tomatenketchup
flinke scheut ketjap
peper en zout
peterselie
Kook de eieren hard en laat ze wat afkoelen. Pel ze en snijd ze doormidden. Prak het eigeel met ketchup en -jap tot een smeuïg geheel. Doe in spuitzak en spuit in elk half ei een toefje van het mengsel. Garneer met peterselie. Tip: ook lekker is om de vulling te vermengen met een zakje Duyvis pittige Indiase kerriesmaak. Circa 88 KCal.
Zoals Sonja zegt: "Sfeer is belangrijker dan luxe."
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Heerlijk, nu voel ik me helemáál verkeerd vandaag! Niet alleen heb ik me vanavond buitengewoon buitenbakkerig volgegeten en -gedronken, ik heb me ook wat foodmiles betreft beschamend laten gaan. De 12 wordt weer verkocht in Westvleteren, en vanuit Rotterdam is dat een onthutsende hoeveelheid kilometers voor die 2 toegestane bakken bier. Niettemin glijdt alle schaamte, wonder boven wonder, na één slok van deze trappist al volledig van je af...
Ailko, je zal de spijker op de kop slaan. Ze heeft een bepaalde opleiding gevolgd, die wel op de inzichten van het VC zal leunen. Maar het VC geeft duidelijk wel aan dat je je af en toe te buiten mag gaan. Kiezen voor light-versies van producten in alle gevallen is kiezen voor structureel smaakverlies. Dat is toch demotiverend? En gaat er bij je dieet juist om, om tot een blijvende oplossing te komen (na het afvaldieet).
Pu volgens Sonja: mag uit een pakje en wordt aangelengd met magere melk. Boter in de pu wordt ernstig afgeraden. Ik zou kiezen om minder en minder vaak pu te eten, maar dan met een lekkere klont boter, die van de koe en liefst ook van aardappels met enige snobwaarde. Ook weleens de Robuchon-pu gemaakt, die was idd lekker.
Vitello tonnato vind ik ook lekker en daar wil ik niet mee stoppen om dat af en toe te bestellen. De light-versies van kaas ruil ik liever om voor een plakje minder van goede kaas, of een dag helemaal geen kaas.
Vooruit dan, als het maar een grapje is. Ik kan de ";-)" achter je toetsenbord niet horen.
@Wouter, zou dat boterverbod niet bij het voedingscentrum vandaan kunnen komen? Immers die norm volgt ze duidelijk.
Sonja is een publiek figuur die je heel sterk via de media haar opvattingen over eten opdringt. Die moet tegen een stootje kunnen. In de jurisprudentie ter zake is dat herhaaldelijk bevestigd. Dat zij op haar beurt financieel meelift op de hype van makkelijk slank kunnen worden (slank blijven is een heel ander verhaal) gun ik haar ondanks het feit dat ik het volksverlakkerij vind.
Kortom ik vind dus dat ik me, zelfs met recht, het grapje kon permiteren waar jij nu zo over valt. Je hoeft het grapje natuurlijk niet leuk te vinden. Het was trouwens een grapje waar jij het invite voor gaf met je reactie over douwtrappen. Een inkoppertje dus.