Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, zonder storende advertenties, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Het door onderzoekers van de Karel de Grote Hogeschool (Antwerpen) en het Center for Gastrology (Leuven) ontwikkelde oncobrood lijkt een groot succes.
Bij kankerpatiënten is een smaakstoornis een bekend probleem dat kan leiden tot ondervoeding. Oncobrood, gepersonaliseerd op de smaak van de individuele kankerpatiënt, biedt uitkomst omdat het omdat het kankerpatiënten opnieuw doet proeven en eten.
Het brood is getest bij 52 kankerpatiënten in het Sint-Augustinus Ziekenhuis in België.
Zij kregen ieder een eigen recept mee met smaken die ze waarderen: vooral citroen, munt en gember bleken letterlijk in de smaak te vallen. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de patiënten hierdoor effectief beter eten.
De ideeën steken nu ook de grens over; in Nederland wordt gesleuteld aan Marokkaans oncobrood - met sinaasappelsap, tijm en honing en in Italië aan pizzadeeg - toevoegen van vers sinaasappelsap blijkt het geheim om kankerpatiënten daar weer van te laten smullen, schrijft De Standaard.
En lopen de patienten weer het risico door teveel zout of zoet oid binnen te krijgen door dat brood, zit je daar weer mee.........