Met het ouder worden vermindert niet alleen het vermogen om voedsel te proeven, maar neemt ook het mondgevoel af. De herinnering aan hoe iets smaakt wordt dan erg belangrijk. Dat stelde Stefanie Kremer vast die vandaag op 28 april promoveert aan de Wageningen Universiteit voor haar onderzoek. Kremer gaf proefpersonen vla met verschillende concentraties vet. Het vet maakt het product romiger. Het bleek dat de oudere proefpersonen meer moeite hadden om de romigheid van de vla in te schatten. Het is niet helemaal duidelijk hoe dat komt. Het zou een gevolg kunnen zijn van ziektes die mensen hebben meegemaakt. Het is bekend dat bepaalde virustypes het smaakvermogen aantasten. Ook is het mogelijk dat oudere mensen minder speeksel aanmaken.
De onderzoekster gelooft niet dat haar bevindingen een extra aanleiding zijn voor bedrijven om speciale producten voor ouderen te gaan ontwikkelen. De mate waarin de smaakbeleving achteruit gaat verschilt sterk en kan bij een negentig jarige soms nog net zo goed ontwikkeld zijn dan bij iemand van twintig.
Bovendien leidt minder smaak ook niet tot een andere voorkeur stelde Kremer vast. Iets wat je lekker vond toen de smaakzintuigen nog optimaal functioneerden blijk je ook nog lekker te vinden op het moment dat deze zintuigen achteruit gaan. Blijkbaar spelen de hersenen ook een rol bij de beleving van de smaak. Mogelijk worden er informatie en associaties opgeslagen die je activeert als je proeft.
Voor ouderen blijkt de omgeving waarin ze eten belangrijk voor de beleving. Zo blijkt het feit of de partner nog leeft een belangrijke voorspeller voor het genieten van voedsel op latere leeftijd. Is dat het geval, dan wordt het eten beter gewaardeerd. Kennelijk worden door het samen gebruiken van de maaltijd de juiste condities geschapen om in de hersenen de gebieden te activeren, waar de herinneringen aan smaakervaringen en associaties liggen opgeslagen.
bron: FoodHolland
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ja het is een beetje een bevestiging van wat je eigenlijk al aanvoelde. Maar niet echt goed kon plaatsen. Ik vond het daarom ook zo' n leuk stukje.Alles valt zo mooi op zijn plaats!
Ontzettend interessant !
En waar volgens mij. Heel simpel: als ik in fijn gezelschap ben (soms ben ik dat wat minder, vanwege verplichtingen) geniet ik heel gewoon veel meer van de maaltijd, terwijl ik mezelf toch redelijk behoorlijk in staat acht objectief te oordelen. En dat smaakbeleving voor een deel herinnering is - het begin van dit artikel - daar geloof ik ook heilig in. De eerste keer is altijd de topervaring en die wil je gewoon herbeleven ;-).
Groet van Carla