Waarom smaakt zoveel eten en drinken voor kinderen zoet? Omdat we denken dat ze dat het lekker vinden. Daarom zijn fabrieken het zo gaan maken.

Mis! Dat toont een grootschalig Deens onderzoek (n=8900) aan. Zo'n 30% van de jonge kinderen geeft zelfs de voorkeur aan zuurdere smaken. Kinderen die zulke voorkeuren hebben, staan open voor heel veel smaken. Op wat latere leeftijd (13-14) worden ze pas kieskeurig, lees: conservatief.
De onderzoekers concluderen dat het barst van de mogelijkheden om kinderen aan heel andere eetgewoonten en smaken aan te wennen. Dat biedt kansen om kinderen zelf met hun smaak te laten experimenteren, suggeren de onderzoeksresultaten.

Even fantaseren. Laat ze dus zelf eten maken op de lagere school. Ooit waren we hier heel kritisch op de smaaklessen zoals ze in Nederland worden gegeven. Kinderen leren er dat zwarte vla net zo smaakt als gele. Nee, natuurlijk niet. Ze leren dat ze eten met hun ogen en verwachtingen, maar niet met hun neus en tong. Leuk vermaak, maar het houdt ze aan de vla en andere lawaaismaken.

Als er een groep is die maar liefst 30% groot is, dan moet je die leren hoe echt eten smaakt. Zo waren smaaklessen - ze werden geboren in Frankrijk - ooitbedoeld. Vette kans dat ze die andere 70% ook nog meekrijgen. Gewoon omdat het 'cool' is om 'ns echt anders te doen. Gewoon echt is inmiddels tenslotte heel bijzonder.
Andere smaaklessen dus. Echte smaaklessen. Meteen maar koppelen aan het houden van kippen, telen van groenten en fruit en slacht- en teeltlessen? Cool man! En straks eet weer een hele generatie heel bijzonder. Gewoon. Zoals het altijd al ging. Behalve dan sinds een jaar of veertig.

O ja, natuurlijk toont ook dit onderzoek aan dat meisjes betere proevers zijn dan jongens. Voorlopig blijft het dus een raadsel waarom grote chefs bijna altijd mannen zijn. De rest is echter volstrekt helder.
Dit artikel afdrukken