Dik zijn is het nieuwe normaal en gezondheidscampagnes lijken geen zin te hebben. Komt dat misschien omdat we gezond eten met minder lekker associëren? Medicalnewstoday schrijft erover.

Dikke vette yoghurt
Duitse onderzoekers deden een experiment met verschillende types yoghurt, die varieerden in suiker en vetgehalte. Kregen de proefpersonen informatie over de samenstelling van de yoghurt, dan leidde dat niet of nauwelijks tot een gezondere keuze. Dat gold vooral voor mensen die weinig tot helemaal niet gezondheidsbewust zijn.

Lekker vet
Hoewel sommige gezondheidsbewuste eters hun gedrag aanpasten na meer informatie, waren alle proefpersonen van mening dat gezonde yoghurt waarschijnlijk minder smakelijk was. Of dat ook echt zo was, onderzochten de Duitsers niet met hun studie. Het onderzoek verscheen in Journal of Public Policy & Marketing.

Smakelijke keuze
"Afgezien van de trend om wat gezonder te eten, gaan velen zich toch te buiten aan ongezond voedsel. Ons onderzoek verklaart dat deels", aldus auteurs Robert Mai en Stefan Hoffmann. "Ongezond voedsel zien mensen als lekker en smakelijk. En helaas blijkt uit ons experiment dat smaak belangrijker is voor voedselkeuze dan gezondheid", zeggen de onderzoekers.

Wat 'gezond' heet, associeren we kennelijk met 'niet lekker'. Dat betekent dat 'gezond' geen notie is om ongezond etend publiek te overtuigen om gezonder te gaan eten.

Fotocredits: ’Bacon cheeseburger with fried egg and avocado at Baker Bounce’, Kim Ahlström
Dit artikel afdrukken