Dikke vette yoghurt
Duitse onderzoekers deden een experiment met verschillende types yoghurt, die varieerden in suiker en vetgehalte. Kregen de proefpersonen informatie over de samenstelling van de yoghurt, dan leidde dat niet of nauwelijks tot een gezondere keuze. Dat gold vooral voor mensen die weinig tot helemaal niet gezondheidsbewust zijn.
Lekker vet
Hoewel sommige gezondheidsbewuste eters hun gedrag aanpasten na meer informatie, waren alle proefpersonen van mening dat gezonde yoghurt waarschijnlijk minder smakelijk was. Of dat ook echt zo was, onderzochten de Duitsers niet met hun studie. Het onderzoek verscheen in Journal of Public Policy & Marketing.
Smakelijke keuze
"Afgezien van de trend om wat gezonder te eten, gaan velen zich toch te buiten aan ongezond voedsel. Ons onderzoek verklaart dat deels", aldus auteurs Robert Mai en Stefan Hoffmann. "Ongezond voedsel zien mensen als lekker en smakelijk. En helaas blijkt uit ons experiment dat smaak belangrijker is voor voedselkeuze dan gezondheid", zeggen de onderzoekers.
Wat 'gezond' heet, associeren we kennelijk met 'niet lekker'. Dat betekent dat 'gezond' geen notie is om ongezond etend publiek te overtuigen om gezonder te gaan eten.
Fotocredits: ’Bacon cheeseburger with fried egg and avocado at Baker Bounce’, Kim Ahlström
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Theo #5 Ja, precies: alle vetten zijn nodig, maar we krijgen massaal wel wat veel van de ene soort (MOV's) binnen met al die plantaardige oliën en zodoende ook een overschot aan het ontstekingsbevorderende omega 6. Niet alleen geharde vetten zijn slecht, maar ook de vaak zwaar bewerkte en ranzige plantaardige vetten. Onnatuurlijk en ongezond, vooral in de hoeveelheden die we in het Westen daarvan consumeren.
Maar er zijn verschillende soorten kaymak. Ik had altijd in kleine witte potjes wat er echt als slagroom uitzag en zo smaakte, zelfs zonder suiker, maar ze hebben het ook in hele kleine blikjes en dat ziet en smaakt echt als gecondenseerde melk, dat is ook hoe Rudolph in zijn bakery(24kitchen)het een keer beschreef toen ie het had over kaymak in turkije over zijn(ik geloof)baklava te doen.
Dat het op dezelfde manier als zure room gemaakt wordt zou ik niet durven zeggen, ik zal maar aannemen dat het zo is, LOL, maar de smaak is anders en dan ook nog eens verschil tussen de soorten. Die in die blikjes hebben ze ook met honing.
Nick Trachet schreef over kaymak als een van zijn culinaire ontdekkingen. Hij vergelijkt het met clotted cream, dat bij ons veel moeilijker is te vinden dan kaymak bij de Turk!
Astrid. Het fabricageproces is nagenoeg hetzelfde als bij onze zure room. De smaak niet.
De kaymak die ik bij de turk kocht, heb het al tijden niet meer, was echt niet zuur, juist heerlijk zoet en vond ik een lekker alternatief voor slagroom en deed altijd een schep bij mijn zelfgemaakte easiyo yoghurt of op de aardbeien.