Foutje?
SlowFood, lees je tekst nog eens goed. Je beweert ijskoud dat je taak erop zit en jullie nu de zoveelste nieuwe Fairfood worden en alleen nog toezicht gaan houden op de uitvoering van taken die AH na jullie noeste arbeid eindelijk begrijpt en overneemt.
Slow Food Nederland, die de combinatie ‘lekker, puur en eerlijk’ enkele jaren geleden in Nederland introduceerde, is blij met de keuze van Albert Heijn voor een productlijn die het label ‘puur en eerlijk’ gaat krijgen.
Blijkbaar gaat Albert Heijn ervan uit dat een toenemend aantal consumenten bewust wil kiezen voor puur en eerlijk voedsel. Slow Food staat daar achter. Dat kan niet anders: de beweging draagt lokaal, nationaal en internationaal immers zelf actief bij aan de verspreiding van het gedachtegoed. Wel vindt Slow Food dat de voorlichting over de pure en
Betekenis
Slow Food hanteert de woorden ‘lekker, puur en eerlijk’ als samenvatting waar de non-profitorganisatie voor ecogastronomie voor staat. Bij ‘lekker’ gaat het om smaak: om kwaliteitsvoedsel dat van nature rijk is aan aroma’s, voedings- en smaakstoffen. Ook de waardering van de maaltijd, het recht op genieten, horen daarbij. ‘Puur’ houdt in dat het zonder schade voor de leefomgeving, het dierenwelzijn en de gezondheid moet worden geproduceerd. Bovendien moeten producenten een rechtvaardige vergoeding krijgen voor hun werk: eerlijk dus. Daar hoort ook respect bij voor lokale economieën en samenlevingen. Regionale inkoop, ontwikkeling van lokale economieën (voedselgemeenschappen) en gebruik van seizoensgroenten vormen verder belangrijke aandachtsvelden.
Good, clean and fair
Slow Food introduceerde de woordcombinatie ‘lekker, puur en eerlijk’ in 2006. Het vormt een (vrije) vertaling van ‘good, clean and fair’, die door Slow Food International wordt gehanteerd. Het zijn drie begrippen die voedselkwaliteit bepalen en die in 2005 door de oprichter van Slow Food, Carlo Petrini, werden gelanceerd in zijn boek Bueno, Pulito e Giusto.
Bron: slowfood.nl
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De discussie in de reacties lijken mij langs het werkelijke probleem te gaan. De essentie waar de Slow Food beweging voor staat is kleinschalige, ambachtelijke en lokale, duurzame productie, met oog voor mens, dier en milieu. Dat valt niet te rijmen met de manier waarop de producten in de Albert Heijn worden geproduceerd, ook niet die met het nieuwe label, integendeel: juist Ahold is berucht om de druk die ze uitoefent op producten om maar goedkoper (dus: kwalitatief minder en meer belastend) te produceren.
Het is onbegrijpelijk dat een organisatie als Slow Food zijn steun uit voor dergelijke marketingtrucs. Ik hoop van harte dat degenen die zich hebben laten verleiden tot deze kortzichtige uitspraak zich snel bezinnen en hier op terugkomen: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!
Overigens presenteert Slow Food zich vooral ook als een beweging en het maar vraag of deze beweging, lees: de leden, zich wel achter dit AH label schaart.....en of het bestuur wel aangewezen is om dergelijke uitspraken te doen. Het zou goed zijn als ze het lef hebben deze vraag aan haar leden voor te leggen.
Oei oei; een heel eerlijk stuk, open transparant op een website (waarschijnlijk zonder regie van SF NL). Niet verstandig lijkt me. Wat mij betreft heeft Dick al een goed advies gegeven : kijk naar hoe wakker dier dit soort zaken oppakt. Niet te lief, zoek de media op. Heb lef!
@ Jan Wolf: heel erg moedig, transparant en modern dat je hier een toelichting geeft! Wel heb ik het idee dat SF wel erg romantisch is. Duurzaam, biologisch, lekker, ambachtelijk (http://www.foodlog.nl/vandaag/bericht/de_smaak_van_ambacht_en_techniek/) zijn allemaal verschillende dimensies. Het is niet zo dat biologisch per definitie duurzaam is, of dat biologisch lekkerder is. Een beetje meer scherpte/rationaliteit en een beetje minder romantiek en beleving zou niet verkeerd zijn.
PS ik ben geen slow-food lid; heb wel sympathie voor lekker & eerlijk voedsel. Als buitenstaander echter heb ik wel de indruk dat SF-NL erg dom is geweest met de berichtgeving. Mijn advies: corrigeer de eerste publicatie, en wees niet te lief.
Ik ben bang dat je daar gelijk in hebt, Steven.
Oei, nu zijn we weer brokken aan het maken bij de kleintjes (Slow Food) en Appie Boer lacht zich een kriek.
Op de website van Slowfood Convivium Rijnzoet (Arnhem, Wageningen, Nijmegen) is de volgende reactie te lezen: http://www.slowfoodrijnzoet.nl/sf.mcgi?5315