Het Italiaanse bedrijf Lab ld Srl ontwikkelde een ‘slimme kurk’ las ik op de site van het Nederlands Gilde van Sommeliers
Nu ik weet wat het inhoudt, verbaast het mij eigenlijk dat nog nooit iemand op dit idee is gekomen.
“Het SmartCorq systeem bestaat uit een kunststof kurk
waarin een RFID-tag( Radio frequency identification) is ingebouwd. Via verschillende radiofrequenties stuurt de kurk gegevens door over de wijn, zoals de botteldatum, de soort druif en het alcoholpercentage. Tijdens de route van de wijn van wijnmaker, via distributeur en retailer naar de consument kunnen ook gegevens over de juiste opslag en temperaturen worden vastgelegd in de kurk. De Italiaanse wijnmaker Arnaldo Caprai in Montefalco gaat de SmartCorq toepassen.
Ben benieuwd of de kurk ook problemen opslaat die onstaan bij het openen van van de wijn.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat flesje is allang open hoor, een simpele Gran Oristan; gewoon kurk :-). Ik heb niets tegen het materiaal hoor, maar ik ben soms wat egocentrisch praktisch, meer niet :-)
Groet van Carla
Carla,
Het is inderdaad soms lastig die plasticachtige kurken van je wijnmes te halen. Dit is overigens hetzelfde materiaal als waarvan hartkleppen worden gemaakt. De schroefdop lijkt inderdaad een uitkomst. Een sommeliersmes vergt vaardigheid. Ik zou zeggen gelijk maar beginnen met oefenen en een glaasje open trekken. ;)
Inderdaad een erg slimme kurk ! In zijn algemeenheid - maar dat kan luiigheid zijn - ben ik niet kapot van kunststofkurken, ik heb grote moeite ze uit mijn Screwpull te krijgen. Ook uit de simpele Brabantia trouwens die in de keuken dienst doet. En met een sommeliersmes kan ik al helemaal niet omgaan.
Doe mij dan maar liever een hele slimme schroefdop. Daar kan toch ook wel zo'n RFID-tag ingebouwd worden ?
Groet van Carla