Een woord met een ingaande beweging, dus beginnend met een lip-klank en eindigend met een keelklank, doet onbewust eten na. In het omgekeerde geval beweegt de klank van je keel naar je lippen, een beweging die impliciet met een uitgaande beweging te associëren is, zoals spugen of braken. Een woord als Bodok simuleert op een abstracte manier de eetbeweging, terwijl Kodob juist uitspugen nabootst.
Ingaande woorden klinken smakelijker
De onderzoekers legden in een eerste experiment 82 proefpersonen hun lijst met fantasienamen voor. De lijst was geschoond voor lettergrepen met ongelukkige connotaties, zoals het Duitse 'Kot' dat poep betekent. 'Kotema' veranderde daarom in 'Kitema'. De deelnemers moesten per woord aangeven hoe 'smakelijk' ze verwachten dat het product zou zijn.
Uit de resultaten bleek dat woorden die met 'voor in de mond'-letters begonnen, smakelijker bevonden werden. Dat resultaat veranderde niet als rekening gehouden werd met hoe hongerig of verzadigd de proefpersonen waren, en ook niet als het woord niet uitgesproken werd, maar gewoon in stilte gelezen.
Vermoedelijk zullen consumenten meer geld willen uitgeven aan eten of gerechten met naar binnen gerichte namenSterke visuele prikkels verstoren het articulatie-effect
Een tweede experiment, met 89 (nieuwe) proefpersonen liet de lijst vergezeld gaan van plaatjes van smakelijk en minder smakelijk eten. Sterke visuele informatie bleek het eerder gevonden articulatie-effect teniet te doen. Een derde proef liet zien dat bij een neutraal plaatje, zoals een rijtje groene wijnflessen, het articulatie-effect opnieuw het smaakoordeel beïnvloedde.
Nieuwe marketing-tool
De onderzoekers besluiten: "Marketeers kunnen dit effect gebruiken om de aantrekkingskracht van producten te vergroten door 'naar binnen bewegende' merknamen te gebruiken. [..] Het is waarschijnlijk dat het articulatie-effect ook werkt als er veel vergelijkbare producten bij elkaar staan, bijvoorbeeld verschillende soorten wijn. Vermoedelijk zullen consumenten meer geld willen uitgeven aan eten of gerechten met naar binnen gerichte namen."
Het onderzoek is verschenen in Appetite.
Fotocredits: 'Buzz', Christophe Benoit, tyseo.net
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog