Volgens de technology watchers van Gartner waait de populariteit van de huidige generatie slimme polsbandjes waarmee je je calorie-inname en -verbranding en prestaties kunt meten, snel weer over. De Quantified Self hype zal niet verdwijnen, maar overgenomen worden door slimme kleren.

Slimme kleren
De stappentellers en apparaatjes die je hartslag, slaap en het aantal verbrande calorieën tellen raken uit, denkt Gartner. Nog binnen een jaar zullen we worden vervangen door slimme horloges en slimme kleren.

Polo Ralph Loren is de eerste die zulke kleren brengt. Vanaf 2015 zullen ze op de markt komen. Nu zijn ze er nog slechts voor professionele sporters. Vanaf eind 2016 zullen ze ook als consumentenproducten beschikbaar komen.

“Omdat slimme shirts en andere kleding meer sensoren dichter op de huid kunnen plaatsen, kunnen ze meer en betere data verzamelen. Zo kun je bijvoorbeeld het gehele bereik van de hartslag in kaart brengen in plaats van alleen maar de puls van de hartslag”, vertelt Gartner's research director Angela McIntyre aan the Guardian.

Verdwijnen huidige wearables
Gartner ziet de omzet van slimme kleren snel groeien. Die groei zal omgekeerde evenredig zijn met de afname van de armband-wearables. Mensen zullen in plaats daarvan kiezen voor een slim horloge, want waarom zou je twee apparaten dragen als het ook in één kan?

De vervanging van wearables zoals de producten van bijvoorbeeld Jawbone - die veel mensen na een tijdje al niet meer dragen - door slimme horloges zou inderdaad best snel kunnen gaan. Jaarlijks worden er op de wereld 1,2 miljard horloges verkocht, waarvan 23% digitaal is. Dat is een markt van bijna 300 miljoen items. Dit jaar worden 20 miljoen armband-wearables verkocht. Met dat verschil in aantallen en de mogelijkheden die slimme horloges méér kunnen bieden - zoals de verbinding tussen telefoon en horloge - is de keuze snel gemaakt als de slimme horloges betaalbaar zijn. De huidige wearables zullen dan ook verdwijnen, cq. door nieuwe innovaties nieuwe richtingen opgaan.

Fotocredits: Ralph Loren
.
Dit artikel afdrukken