Het spoorelement selenium blijkt actief in de eierstokken van een vruchtbare vrouw. Selenium of seleen is een essentiële nutriënt, waar we 40 – 60 microgram per dag van moeten binnenkrijgen, nodig voor onder andere immuunrespons en
schildklierfuncties. Nu blijkt ook hoe selenium werkt voor de vrouwelijke vruchtbaarheid. Dat meldt Science Daily

Anti-oxidant
Het spoorelement selenium zit in rood vlees, zeevruchten en noten. De meeste mensen krijgen er voldoende van binnen. In het lichaam schakelt selenium giftige vrije radicalen uit en fungeert het als een anti-oxidant. Eerder onderzoek wees het belang voor de mannelijke vruchtbaarheid al uit, maar of en hoe dit bij de vrouw werkte, was nog nooit onderzocht.

Selenium in follikels
Onderzoekers (universiteit van Adelaide (Australië)) keken naar de rol en locatie van het nutriënt in de eierstokken. Ze ontdekten dat selenium vooral actief is in de follikels, de plaats waar eicellen zich ontwikkelen. Door het transporteiwit, GPX1, van selenium te markeren, ontdekten de onderzoekers verder dat seleniumniveau’s verhoogd zijn in gezonde vruchtbare eicellen. In de follikels bleek de genexpressie van GPX1 namelijk vele malen groter, met name tijdens de zwangerschap. "We vermoeden dat selenium en zijn transporter een sleutelrol spelen als anti-oxidant tijdens de latere stadia van follikelgroei. Dat is nodig voor een gezonde omgeving van de eicel" zegt Melanie Ceko, onderzoeker aan de universiteit van Adelaide.

Geen supplementen
Selenium lijkt aan de basis van vrouwelijk vruchtbaarheid te staan. Goed om te weten natuurlijk maar biedt extra selenium dan een mogelijke oplossing voor onvruchtbaarheidsproblemen? Nee. Volgens de onderzoekers is er geen reden om meer selenium te consumeren: "Te veel selenium kan giftig zijn, dus het is geen kwestie van veel supplementen slikken."

Fotocredits: Hey Paul Studios
Dit artikel afdrukken