Hoeveel routine-aankopen van producten met een etiketje doen we eigenlijk? Als je een nieuw product koopt dan - zo leerde ik in Nederland van marktonderzoekers - kijken veel mensen wel degelijk goed naar het etiket. 'Veel' betekent een procent of 40 tot 60, afhankelijk van het product Stel nou dat je maar voor een procent of 10% aan het vreemd of nieuw gaat, dan is die 17% hoog. Je zou immers verwachten dat we maar in zo'n 4 tot 6% van die gevallen wat verder kijken dan onze neus lang is.
Hoe vreemd gaan foodloggers per keer boodschappen doen bij hun keuze van verpakte producten met een uitgebreide ingrediëntendeclaratie? Niet meer dan 10%? Als dat zo is kijken mensen nl. vreselijk goed naar etiketten.
Consumenten kijken zeer weinig op het etiket van voedingsmiddelen voordat ze een product kopen. Tijdens het winkelen kijkt 16,8% van de consumenten op het etiket. Dat blijkt uit een onderzoek in 6 Europese landen uitgevoerd door de European Food Information Council (EUFIC) en gepubliceerd in het Journal of Public Health.
Het onderzoek werd uitgevoerd in Groot-Brittannië, Zweden, Frankrijk, Duitsland, Polen en Hongarije. Onderzoekers bekeken 6 productgroepen: ontbijtgranen, frisdranken, snoep, kant-en-klaar maaltijden, zoute snacks en yoghurt. In de winkels werd gescoord hoeveel consumenten het voedingswaarde-etiket bekeken voordat ze het product kochten, en werden interviews gehouden. Gemiddeld gebeurde dat door 16,8% van de er consumenten, maar er waren grote verschillen tussen landen.
Er bleek een relatie te zijn tussen het begrip van de GDA en de interesse in gezond eten, de voedingskennis en de sociale klasse.
bron: EUFIC met dank aan foodholland
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Je kunt zondermeer stellen, dat vrijwel alle mensen die aandachtig etiketten plegen te lezen per definitie JUIST NIET weten wat ze aan het kopen zijn, dat argwanend pogen te controleren, maar vervolgens 80% van de kunstmatige toevoegingen niet begrijpen, dan naar het plaatje en verpakking kijken of het er lekker uit ziet, en dan beslissen.
Eh... na eerst zeer aandachtig het belangrijkste (!) etiketje bekeken te hebben... de prijs.
Ik durf er alles om te verwedden, dat een laag calorisch/wetarm product in een verpakking met een wat molliger kokkin er op slechter verkoopt, dan een veel vetter product met een mooi in de lucht springend slank katholiek meisje er op. (Om op Nick's voorkeur te anticiperen die ik graag onderschrijf…)
Daarbij.. maken etiketten waar, wat ze pretenderen ?
Wie controleert dat ?
Als alle aangeboden producten 1x per jaar gecontroleerd worden, loopt onze maatschappij vast ! Beetje sjoemelen daarmee lijkt me eerder gewoonte dan uitzondering. Ik ken dat een beetje van de suikerverwerkende industrie. Zoveel trucjes om met het gehalte suiker versus glucose in snoep te sjoemelen. Leverde vroeger verdomd meer restitutie suikeraccijns op bij export.
Ja, Pjotr, dat denk ik zeker. Maar ook wanneer er, b.v., een klavertje op staat, of enkel al met koeienwoorden: GEZOND, MINDER VET, SLANKIE, VERS GEPERST, ZONDER TOEVOEGINGEN, ZONDER TOEGEVOEGD SUIKER, SEIZOENSPRODUCT, en ga zo maar een tijdje door. Zelfs al wanneer de verpakking in groene tinten is gekleurd (groen, dus vers, dus...).
Allerlei vormen van groenwassen, eigenlijk.
Valt er veel tegen te doen? Jawel, maar dat ingrijpen in marketinginstrumenten kent geen politiek draagvlak en de overheid heb je hierbij nodig, of we dat nou leuk vinden of niet.
Nou ja, en wat ook nog kan. Stapte ik vroeg in de middag in de auto, zette de radio aan en hoorde dat er een kaashandelaar vanwege frauderen van de datums op de kaas opgepakt is.
Kaas of bedorven, of met kaasmijt besmet.
Misschien een beetje off-topic: als er 'biologisch' of 'ambachtelijk' op het etiket staat, zijn de mensen dan minder kien op het etikettengelees?
Ah, dat zou wel eens een reden kunnen zijn waarom zoveel mensen etiketten lijken te lezen, de recente explosie aan allergiën! Hoewel, dat zouden de onderzoekers toch ook wel hebben kunnen constateren bij hun interviews. Hm.
Ik lees soms etiketten. In ieder geval van nieuwe producten en soms van bekende. Ik denk wel dat ik onder dat gemiddelde van 17% zit. En dan veronderstel ik dat het alleen om het voedingswaarde gedeelte gaat, want gewoon op een etiket kijken doe ik veel vaker. Zo kom ik nooit thuis met het verkeerde merk of verkeerde variant, mijn lief geregeld. Zal wel in de genen zitten.