Nachtrust is te koop. Onderzoekers van de universiteit van Massachusetts Amherst ontwikkelden een ‘phyjama’; een pyjama met ingeweven druksensoren die tijdens het slapen de hartslag en ademhalingsfrequentie monitoren en je slaaphouding voorspellen.

Volgens de onderzoekers is de uitvinding vooral nuttig voor ouderen met slaapproblemen. Geen wearables, zoals een smartwatch of haarband die ze vergeten te dragen, maar gewoon een pyjama die ze voor het slapen gaan toch wel aandoen.

In Nederland had in 2018 bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder slaapproblemen, bleek recent uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens de NRC is er vraag naar middelen die mensen helpen om beter te slapen. Verschillende bedrijven speelden er al op in. Zo ontwikkelde Philips een elektrische slaapmuts en, beddenfabrikant Auping een slaaprobot.

Nederlandse slaaponderzoekers benadrukken dat slaap niet in de winkel te koop is. De beste manier om van je slaaptekort af te komen, is volgens slaaponderzoeker Winni Hofman (universiteit van Amsterdam) cognitieve gedragstherapie. Wat voor het slapen gaan ook helpt (en wellicht minder moeilijk klinkt): je gedachten opschrijven voor meer rust in je hoofd. En toch maar je smartphone wegleggen.
NRC - Hoe nachtrust een gadget wordt
Reageer
  • Deel
Druk af