"Waar is Schouten mee bezig? Gisteravond stelde ze nog ultimatum, na een middagje babbelen met de vleesbobo’s zegt ze: ‘Ik ga geen slachthuizen sluiten’. Kan de minister de vleeslobby niet aan"

Dat twitterde PvdD-lid van de Tweede Kamer Ester Ouwehand gisteravond.

De Telegraaf bracht het nieuws als volgt: Minister Schouten (Landbouw) zegt een ’intens gesprek’ te hebben gevoerd met vertegenwoordigers van de vleesverwerkende industrie over de corona-uitbraak bij slachterijen, maar van de strenge waarschuwing een dag eerder is weinig over.

De geconstateerde besmettingen van werknemers met SARS-CoV-2 op lokaties van de twee grootste Nederlandse slachters Vion Food Group en Van Rooi Meat, inspireerde minister Carola Schouten eergisteren tot het gebruik van scherpe taal. Bedrijven die niet aan de regels voldoen, gaan dicht.

Gisteravond beloofde de vleesbranche in Nederland al het mogelijke te doen om besmetting te voorkomen. Voor de minister klonk dat klaarblijkelijk overtuigend genoeg zodat sluitingen voorlopig van de baan zijn. Maar niet helemaal. Op dit moment voeren lokale GGD-en op verzoek van de gezamenlijke koepel van de vleesindustrie tests uit onder de circa twaalfduizend medewerkers van de Nederlandse runder- en varkensslachthuizen. Mochten de resultaten aantonen dat de werkomstandigheden gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid van de keurmeesters van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, dan zullen hun werk staken en mag er niet meer geslacht worden. Ook de veiligheidsregio’s kunnen dan ingrijpen en de slacht verbieden.

Als de slacht bij de grote slachters tot stilstand komt, kunnen zich wekelijks gemakkelijk honderdduizend dieren ophopen die zonder nuttige bestemming op het boerenerf afgemaakt moeten worden. Het zal met name om varkens gaan omdat die dieren als ze slachtrijp zijn, niet veel langer levend bij de boer kunnen worden gehouden.


UPDATE 16u00: Veiligheidsregio en ministerie van Landbouw sluiten slachterij Vion in Apeldoorn.

Om 14u00 vanmiddag meldde Omroep Gelderland: "Hulpdiensten zijn woensdagmiddag massaal uitgerukt naar de slachterij van Vion in Apeldoorn. Het terrein aan de Laan van Malkenschoten is afgesloten, maar waarom is nog onduidelijk."

Om 14u50 werd duidelijk wat er aan de hand was: "De slachterij van Vion in Apeldoorn is woensdagmiddag gesloten omdat er eerder op de dag arbeidsmigranten in 18 volgepakte busjes zijn betrapt. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Landbouw weten.
Afgesproken was dat slachthuizen medewerkers niet opeengepakt zouden laten reizen. 'Dat is precies wat er gisteren is besproken met de minister en verschillende partijen. Zij heeft de veiligheidsregio's gevraagd op te treden als slachterijen niet aan de richtlijnen voldoen, dus we kunnen deze actie alleen maar ondersteunen', aldus de woordvoerder.

Of de slachterij ook helemaal dicht moet blijven, kan zij niet zeggen. Ook een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland kan daar nog niets over zeggen."
De Telegraaf - Minister Schouten had ?intens gesprek? met vleesbranche
  • Deel
Druk af