Met ingang van volgend jaar moeten slachterijen het percentage ‘stinkers’, varkens met berengeur, gaan terugkoppelen aan de varkenshouders. Dat eist keurmerkeigenaar Dierenbescherming in de criteria die per 2018 gelden voor het Beter Leven-keurmerk, schrijft Boerderij. Als varkenshouders weten hoeveel van hun varkens ‘stinkers’ zijn, kunnen zij gericht aanpassingen doen aan voeding en hygiëne om het percentage berengeur omlaag te brengen. Beurengeur wordt namelijk niet alleen bepaald door de volwassenwording van het dier, maar ook door wat ze eten en hoe ze gehouden worden. De onaangename geur van pisbakken wordt veroorzaakt door scatool; ook 'gelten', vrouwelijke slachtvarkens, kunnen er last van hebben bij een slechte hygiëne en verkeerd voerregime.
Sommige slachters communiceren het percentage afgekeurde dieren al. Dat levert het bijsturing op door de boeren zegt Bert van den Berg, programmamanager veehouderij van de Dierenbescherming. De Dierenbescherming wil op termijn bereiken dat (dieronvriendelijke) castratie niet meer nodig is.
Boerderij - Dierenbescherming wil minder stinkers
Sommige slachters communiceren het percentage afgekeurde dieren al. Dat levert het bijsturing op door de boeren zegt Bert van den Berg, programmamanager veehouderij van de Dierenbescherming. De Dierenbescherming wil op termijn bereiken dat (dieronvriendelijke) castratie niet meer nodig is.