17 miljoen varkens
De Dierenbescherming komt op voor álle dieren in Nederland, inclusief de miljoenen dieren die per jaar in de veehouderij worden gehouden. In Nederland worden 620 miljoen dieren per jaar geslacht, waaronder circa 17 miljoen varkens. Wij proberen op twee manieren hun welzijn concreet te verbeteren. Aan de ene kant via de politiek: door ministers en de Tweede Kamer, maar ook Europa, te overtuigen om betere regels in de wet op te nemen. Aan de andere kant door aandacht te vragen via de markt: zo zijn we 15 jaar geleden met het Beter Leven keurmerk gestart. Hiermee zijn we een relevante partij geworden voor het bedrijfsleven, en werken we soms samen met hen aan innovatie. Een voorbeeld daarvan is het hierboven genoemde ‘slimme cameratoezicht in het slachthuis’. Lees daar hier meer over.
Via het Beter Leven keurmerk hangen er in de deelnemende slachthuizen nu verplicht camera’s, gericht op bijvoorbeeld het afladen van varkens van de vrachtwagens of het lopen naar de verdovingVerbeterd toezicht slachterijen
Via het Beter Leven keurmerk hangen er in de deelnemende slachthuizen nu verplicht camera’s, gericht op bijvoorbeeld het afladen van varkens van de vrachtwagens of het lopen naar de verdoving.
Die ‘normale, analoge’ camera’s, leveren enorme hoeveelheden data op en slachterijen moeten die 4 weken bewaren. Tot een aantal jaren terug was het bijna onmogelijk om uit al die beelden betekenisvolle stukken te selecteren. Controles werden daarom gedaan op basis van steekproeven van camerabeelden. De nieuwe, slimme cameratechniek selecteert razendsnel en automatisch op basis van analyse van álle beelden en is daarom effectiever. Het gebruik van die slimme techniek zal in de toekomst in de criteria voor het Beter Leven keurmerk worden opgenomen.
Ook de controle-organisatie van de overheid die toeziet op dierenwelzijn, de NVWA, heeft de stand bezocht. Zij waren geïnteresseerd in welke mogelijkheden deze slimme techniek biedt om ook het toezicht door de overheid effectiever te maken.
Zo probeert de Dierenbescherming de voorlopers in de dierenwereld te steunen en anderen te inspireren dit goede voorbeeld te volgen.
Gemma Willemsen is corporate strategisch adviseur bij de Dierenbescherming
Het zogenaamde slimme cameratoezicht bestaat uit door kunstmatige intelligentie-ondersteund cameratoezicht. Onder meer de slachthuizen Van Drie (klaveren) en Vion (runderen en varkens) startten destijds een pilot.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Inderdaad is Voordouw, net zoals zovelen de laatste paar jaren gestopt. En er gaan er nog volgen die niet meer kunnen voldoen aan de "papieren" kwaliteit.
Mijn ervaring is dat prijs minder belangrijk is als je met smaak, kwaliteit en goed kloppend verhaal de consument overtuigt.
Goedkoop is in het geval van vlees vaak ook duurkoop. Daar helpt geen enkel groen vinkje tegen.
Edwin #3, ik denk niet dat het de doelstelling van Vion is om iedereen vlees tegen te maken en vermoed dat jij suggereert dat dat wel de doelstelling van de Dierenbescherming is.
Ik raak dan ook een beetje de weg kwijt als je dat zegt: waarom zou de Dierenbescherming samen met Vion voor verbeterd cameratoezicht pleiten als dat hun doel zou zijn?
Van insiders weet ik dat de camera's in de grote slachthuizen nou juist een weg hadden moeten zijn voor minder persoonlijk toezicht, zodat de middelen die dat zou uitsparen naar de kleine slachthuizen konden gaan. Door gedoe in de politiek is die strategie in het water gevallen.
#2 Jan Voordouw is een jaar of 5 geleden gestopt met zijn bedrijf. Het wordt steeds moeilijker om kleine slachters te vinden, zeker in het westen van het land....
Ferry Lempers is nog wel actief, niet meer met een winkel maar alleen met een mooie productielocatie.
#3 'Goed' is altijd subjectief, iedereen heeft daar zijn/haar eigen idee over. Maar als je vlees lokaal verkoopt zijn er naar mijn idee relatief veel klanten die vragen hebben over het productieproces. En als je dan achter je eigen verhaal staat en dat kunt overbrengen lijkt me dat 'goed'. Voor bulkproductie ligt dat weer heel anders, de vraag is of je je op die manier in de supermarkt zou kunnen en willen onderscheiden. En of dat zin heeft, want in die markt is prijs het belangrijkste.
Wat is de definitie van goed in dit geval?
En wie bepaalt of iets wel of niet goed is?
En wanneer is het goed genoeg?
We kennen allemaal de doelstelling van de dierenbescherming toch!!
Edwin, wie zijn voor jou voorbeelden van kleine slachters die het al goed doen?
Wij filmden tien jaar geleden bij Jan Voordouw.