SKAL, de toezichthouder op de biologische sector, heeft het afgelopen half jaar ruim 2.300 keer een waarschuwing uitgedeeld. In 339 gevallen betrof het "ernstige afwijkingen". In 26 gevallen moest de betreffende boer, handelaar of verwerker zijn biologische keurmerk inleveren. In heel 2013 werden 2.480 overtredingen gemeld.

Oorzaak: groei en strengere controle
SKAL schrijft het hogere aantal overtreders toe aan de toegenomen biologische activiteiten, maar vooral ook aan het grotere aantal inspecties - nog nooit eerder werd er zoveel gecontroleerd. Volgens brancheorganisatie Bionext groeit het aantal biologische verwerkers en gebruiken deze soms verkeerde coderingen.

Onder de 'ernstige overtredingen' bleken 122 gevallen te zitten die bij herhaling lichte afwijkingen veroorzaakten. De 'fatale' gevallen, waarbij het bio-certificaat is ingetrokken, betroffen o.a. boeren die hun dieren geen goede buitenruimte boden, het gebruik van niet-toegestane gewasbeschermingsmiddelen en een slager en een importeur van biologische aardappelen, groente en fruit die niet beschikten over bewijzen dat hun producten van biologische origine waren.

Hopelijk geen tendentieuze berichtgeving
Behalve dat Skal dit jaar meer is gaan controleren, heeft de toezichthouder ook de bedrijfsadministratieve eisen opgeschroefd. Bionext is voorstander van de strengere controles, die overigens niets zeggen over de kwaliteit van de biologische producten in het schap. "Het leidt wellicht nu tot cijfers die door sommige kranten "tendentieus" worden uitgelegd, aldus een woordvoerder, maar voor de langere termijn leidt het tot meer vertrouwen in de sector', schrijft Boerderij.

Fotocredits: SKAL
Dit artikel afdrukken