Ook de prijs van de Montenauer-ham van hetzelfde merk steeg. Kostte vorig jaar rond deze tijd € 22,38, een beetje goedkoper dan de Serrano, inmiddels kost ook de Montenauer € 29,88. Precies € 7,50 meer. Een flink percentage, want die ham is maar liefst 33,5% duurder geworden.
Boffen is het met de parmaham. Die werd per kilo
Deze verhogingen stonden natuurlijk niet in de krant. AH doet z'n best niet duur te lijken. Let je even niet op en gooi je dit soort hammen in je mandje of boodschappenkar dan hang je.
AH is op z'n best als je even niet oplet. Dat doet het net zolang tot de maximale rek is gevonden en je wel gaat opletten.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als (ex) vrachtwagen chauffeur kan ik zeggen dat de meeste Serrano wordt gemaakt van varkens uit Nederland en Denemarken (zeker die zonder poot). Dit geldt overigens ook voor de meeste Parma hammen. Je wil niet weten hoeveel trucks er wekelijks met (verse onbewerkte) hammen er naar Spanje en de Parma streek in Italie gaan.
Beste mensen,
Er worden een aantal dingen door elkaar gehaald.
Serrano ham en Ibérico ham zijn twee producten die niet met elkaar te vergelijken zijn!
Serrano ham is een ham van een europees varken. Dit zijn totaal geen raszuivere varkens vergeleken met het ibérico. Dit varken heeft alle goede eigenschappen zodat deze het meest oplevert na verkoop. De kunst voor zo'n hamboer is het selecteren van varkens, het eten, vrijheid, en de wijze waarop de ham wordt behandeld om te drogen. Hiermee kan hij zich onderscheiden. Dit zijn allemaal factoren die de prijs bepalen!( kwantiteit en kwaliteit)Ook hierbij telt de aantal maanden die hij hangt (serranoham meestal rond de 12 maanden).
De ibérico hammen is een totaal ander verhaal. Hiervan moet de zeug 100% raszuiver ibérico zijn volgens de wetgeving. De hammen heb je in een aantal gradaties wat te maken heeft met de voeding en de vrijheid waar ze in leven. Ook hangen deze hammen in tegenstelling tot de serranohamen ongeveer 30 tot 36 maanden. De bellota kwaliteit wat ik een aantal keer tegen kwam wil zeggen dat er gemiddeld per varken 1 hectare ruimte is en dat deze varkens in het seizoen dat de eikels van de bomen afvallen zich in de vrije natuur volvreten met deze eikels die schaars zijn!
Om deze kwaliteit te waarborgen is een flinke investering nodig. Dit is daarom niet te vergelijken met een varken die bedoelt is voor serranoham en die in een hok van een aantal vierkante meter zijn dagen tot aan de slacht moet doorbrengen.
Ook is de Nederlandse consument opgevoed zonder vet enz. Daarom worden er door supermarktketens magere producten ingekocht voor in de schappen. Vaak wordt het meeste vet eraf gesneden.
Vet maakt de smaak en als je smaak wilt zal je echt naar een goede slager moeten, die mooi dooraderd vlees heeft. Natuurlijk betaal je wel meer naarmate de kwaliteit beter wordt.
Okay, de ham van Albert Heijn vergelijken is bij nader inzien ook niet helemaal eerlijk, en, inderdaad, ook prijstechnisch niet. Gister in Jerez 200 gram Paleta iberico gekocht bij de slager. Fantastisch van smaak, heerlijk zacht, maar toch 9,80 voor 200 gram, en dit was nog de middelste qua prijsniveau, de hammen gingen tot zo'n 100 euro per kilo. Ik denk dat de gemiddelde Nederlander niet zo veel geld betaalt voor ham, de perceptie bij de consument is dat ham een goedkoop product is, terwijl ham hier duurder is dan de beste biefstuk. Al met al, als je naar de prijs kijkt, is de ham van Albert Heijn weliswaar niet te vergelijken met de echte ham, maar dat wordt ook in de prijs tot uitdrukking gebracht.
wat een gemopper hier toch! Ik ben een groot liefhebber van serrano ham en heb er vele (ook) in Spanje geproefd. Deze van AH is echt geen slechte ham maar het kan zeker beter en (ook in Spanje dus) heel veel duurder! De AH ham is inderdaad droger en minder vet maar de smaak is wel een echte serrano smaak zeker als je het met andere hammen vergelijkt dat springt deze er zo uit.
Da's heel opmerkzaam. Ik dacht vorig jaar dat die 80 gram was om de prijs van een 'pakje' - niet zijnde 100 gram - onder de ? 2,00 te houden. Nu lijkt 't wel of dat niet meer uitmaakt.