Volgens 't Hart blijkt uit onderzoeken dat 20 procent van de ouderen boven de zestig jaar ondervoed is. Zelfs in Nederland. "Die senioren krijgen niet de juiste voedingsstoffen. Ze moeten een gevarieerd dieet krijgen. Waar zuivel deel van uitmaakt. Dat gaan wij oppakken."
Speciale voeding voor ouderen - functionele voeding, in vakjargon - is een mooie manier om de verwachte 15 procent hogere melkproductie te verwerken die in Nederland resulteert uit de afschaffing van het melkquotum.
China, de witte motor voor eiwitrijke producten
Azië, en met name China, moet de nieuwe witte motor worden voor FrieslandCampina. China telt 220 miljoen ouderen. Volgens ’t Hart kan Azië wel een supplement, poeder of drankje op basis van heel rijke melkpoeder gebruiken. Zelfs het feit dat zo’n 90 procent van de volwassenen intolerant is voor lactose vormt geen belemmering. Woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina laat aan Z24 weten dat "yoghurt en de meeste kazen weinig lactose bevatten. Ook bepaalde hoeveelheden, bijvoorbeeld 250 milliliter, zijn meestal geen probleem." Ook voor Nederlandse ouderen gaat FrieslandCampina komen met nieuwe producten die hun ondervoeding moeten oplossen. Hoe precies wil het bedrijf nog niet zeggen.
Wel wil 't Hart kwijt wat hij zijn Aziatische klanten belooft: "voor Aziaten staat Nederland gelijk aan groene weilanden, koeien en een blauwe lucht. Dat is het concept dat je verkoopt." Volgens 't Hart willen ook Chinezen weidegang.
Fotocredits: 'Jerusalem 07/2012', SuperCar-RoadTrip.fr
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Na vitaminewater krijgen we dus ook vitaminemelk. Daar zaten we echt op te wachten.
Ook weer zo'n leuke voor Scrabble: "ouderenzuivel".
Zou het probleem niet zijn een kennelijk onvolledig dieet, maar angst voor nieuwe melkplassen en boterbergen, na het loslaten van het melkquotum? Dan zijn ondervoede 60-plussers natuurlijk niet te versmaden, en zeker niet als het er 220 miljoen zijn, ook al zijn ze lactose-intolerant...
Wat zijn we toch een heerlijk altruïstisch landje! We lopen ook al over van de zendelingen die in 2050 9 miljard monden willen gaan voeden met duurzame plofkippetjes.
De generatie die eerder door Joris Driepinter met overheidssubsidie dagelijks drie glazen melk plus botontkalking en hart- en vaatziekten kreeg aangesmeerd mag nu dus opnieuw het melksurplus gaan wegwerken.
En dat ongetwijfeld op voedingsadvies dat ondersteund wordt door wetenschappelijk onderzoek olv. NZO en Campina-professoren op de Melkuniversiteit Wageningen.
Ook lactose-intolerante Chinezen moeten eraan geloven, want ach, zo'n kwart litertje elke dag "is meestal geen probleem". Met een beetje PR kun je Chinese melkklanten vast ook nog wel in de waan laten dat wij hier niet alleen allemaal op klompen lopen, in grachtenhuizen wonen en bollen kweken, maar tevens in klederdracht op een melkkrukje onder melkkoetjes zitten die altijd in de wei staan.
Mooie business case van FrieslandCampina.
Maar het geeft ook gelijk aan waar het werkelijke knelpunt zit: het (kennelijk) onvolledige dieet in de dagelijkse voeding.