In 2050 telt de wereldbevolking ruim 9,5 miljard mensen. Kan de aarde dit aan? Hoe gaan al deze monden gevoed worden? In de hedendaagse landbouw ligt de nadruk op het vermeerderen van de opbrengst terwijl kosten verminderd worden. Risico is wel dat de voorraden van de aarde uitgeput raken. De vraag is hoe we dat kunnen veranderen.

Auteur en spreker Charles Mann schrijft in zijn boek The Wizard and The Prophet over de toekomst van onze voedselvoorziening. Mann maakt daarbij onderscheid tussen twee groepen experts: de ‘tovenaars’ (technologen) en de ‘profeten’ (ecologen). De ‘tovenaars’ vertrouwen op technische en wetenschappelijke innovaties om voedselsystemen in stand te houden. De ‘profeten‘ zeggen juist dat er grenzen zijn aan voorraden van de aarde die we beter niet kunnen overschrijden door deze innovaties.

Sprekers Hidde Boersma, wetenschapsjournalist, en Joris Lohman, mede-oprichter Food Hub, vroegen vorig jaar in een essay aandacht voor de tweestrijd tussen de technologen en ecologen.

Tijdens het seminar willen zij samen met andere sprekers nadenken welke mogelijkheden er zijn om de brug tussen de ecologen en technologen kleiner te maken en zo samen de toekomst van onze voedselproductie te verbeteren. Het seminar is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in de Agri &Food sector.

Programma
Louise Fresco, voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen University & Research, opent het seminar. Daarna interviewt Simon Vink, woordvoerder Raad van Bestuur (WUR), Charles Mann over de tweestrijd tussen ecologen en technologen.

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


In een talkshow over de toekomst van voedselproductie en landbouw komen Ernst van de Ende, algemeen directeur Plantwetenschappen (WUR) Rogier Schulte, hoogleraar Plantwetenschappen (WUR) Jan Willem Erisman, directeur (Louise Bolk Instituut) en Imke de Boer, hoogleraar Dierlijke Productiesystemen (WUR), aan het woord.

In de middag staan er diverse workshops en presentaties op het programma over nieuwe mogelijkheden voor voedselproductie in de toekomst. Het seminar sluit af met een open dialoog-sessie.

Klik hier voor het volledige programma-overzicht.

Informatie:
Datum: 29 maart 2019
Tijd: 09:00 tot 17:30 uur
Locatie: Impulse, Stippeneng 2, 6708 WE Wageningen
Prijs: normaal €250 (inclusief lunch en drinken), leden alumnivereniging WUR (KLV) €200

Aanmelden: via deze link. Aanmelden t/m 18 maart.
Dit artikel afdrukken