Volgens hoogleraar Volksgezondheid (Vrije Universiteit, Amsterdam) en gezond eten activist Jaap Seidell, moet je in alle gevallen superbewerkte producten mijden, of ze nou dierlijk of plantaardig zijn. "Er is veel vega junkfood op de markt. Ze willen je laten denken dat je iets gezonds koopt. Dat is misleidende marketing. Als je vegetarisch wilt eten, ben je qua gezondheid beter af als je basisvoedingsmiddelen eet: noten, bonen, erwten, tofu, avocado. Een overkill aan soja heb je niet zo gauw in je lijf, maar beter is gewoon te variëren.”

Seidell doet zijn uitspraken in De Stentor.

Je schrikt je soms ook lam van de calorieën die de gemiddelde vegaschijf bevatten, meent de krant te weten. Seidell zegt: "Je moet het [vegan, red.] niet willen eten om af te vallen. Plantaardige eiwitten en vetten bevat evenveel calorieën als dierlijke eiwitten en vetten. Vegetarisch eten is wel gezonder. Het advies vanuit het Voedingscentrum is eigenlijk steeds: eet minder dierlijke producten en vervang die door groenten, bonen en fruit. Maar er staat nergens: vervang ze door ultrabewerkte kant en klaar plantaardige vegaschijven.”

Zelf zegt Seidell zeker drie keer per week plantaardige vleesvervangers te eten. Hij koopt de minst bewerkte varianten en let vooral op of het eiwitrijk is. "Ik eet zo simpel mogelijk.”
De Stentor - ?Over twintig jaar eten we geen hamburger meer?
Reageer
  • Deel
Druk af