Hoe kan een vers gesneden sinaasappel in hemelsnaam plotseling paars worden? Dat mysterie hebben Australische wetenschappers ontrafeld. De kleurverandering is een natuurlijke reactie tussen de fruitsoort en een geslepen mes. De ijzerdeeltjes van het vers geslepen mes reageren met anthocyanen, een antioxidant in sinaasappelen. Volgens de wetenschappers vormen paarse sinaasappels geen gevaar voor de gezondheid.

Aanleiding voor het onderzoek was de vraag van een Australische vrouw, Neti Moffitt, waarom het stukje sinaasappel dat ze haar 2-jarige zoontje te eten gaf van kleur veranderde. “Ik schrok en dacht meteen aan de gevolgen voor mijn kind. Maar het gaat goed met hem, absoluut geen drama,” aldus de moeder tegen de BBC.

De sinaasappel van Neti Moffitt
De originele foto waarmee Neti Moffitt haar vraag aan de wetenschappers stelde. Copyright: Neti Moffitt
BBC - Mystery of sudden 'purple' orange solved
  • Deel
Druk af