Annie Schreijer-Pierik zegt in de regionale krant Tubantia dat wolven afgeschoten moeten kunnen worden als ze de boeren te veel schade berokkenen. 'Wil wolf met geweer te lijf gaan', kopt de krant zelfs. De Europarlementariër doet haar uitspraken nu duidelijk vast is komen te staan dat verschillende schapen in Twente doodgebeten zijn door wolven. Eerder werd ook al vastgesteld dat Limburgse schapen door een wolf waren gedood. "Het kan niet zo zijn dat de wolf de weidegang van schapen in de weg mag staan. Er is goed beheer nodig. Nederland moet nu echt in actie komen voordat er een groot probleem ontstaat,” zegt Schreijer. De wolf is in Nederland beschermd.

Goed beheer omvat voor Schreijer ook afschieten als serieuze optie. "In Zweden gebeurt dat ook. Ik leg me daarbij niet vast op aantallen of op de hoogte van de schade. Dat is een zaak voor de Nederlandse overheid.” Schreijer verwacht dat de schadevergoeding die het faunafonds ter beschikking stelt (tussen de €45 en €600, afhankelijk van de dagwaarde) onvoldoende is voor veel schapenhouders. Volgens haar zouden zich momenteel al 12 solitaire wolven in Nederland ophouden - voor zover ze niet meteen doodgereden worden - die dit jaar al 56 schapen hebben gedood. Omdat niet alle schapenhouders een incident melden, voorziet ze dat de compensatiekosten sterk zullen toenemen "zodra zich meer solitaire wolven of zelfs roedels zich in Nederland vestigen. De financiële schadeloosstelling is nu al ontoereikend voor doodgebeten zeldzame schapen.”

De realiteit: er zijn net weer een paar wolven in Nederland en die dieren foerageren inderdaad op prooien zoals schapen. Dat hoort erbij als een land wolven wil. Schieten helpt niet. Uitroeien wel. Daar is in het verleden dan ook toe besloten. Hoewel veehouderij lastig samengaat met wolven is dat besluit teruggedraaid. Daarom lijkt een ezel of een Turkse herdershond in de wei voorlopig de beste oplossing.

Annie-'Get Your Gun'-Schreijer is volgende maand mede-organisator van een conferentie over de wolf in Europa.
Dit artikel afdrukken