Eerder deze week stemde het Europees Parlement in met het verbod op de pulsvisserij, dat al in februari werd voorbereid in de zogenoemde triloog, het overleg tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese lidstaten. Ook het laatste Nederlandse protest bleek niet te baten. Naar verwachting zal de Europese Raad (de ministers van Landbouw en Visserij) op korte termijn met het verbod instemmen. Daarna gaat het op 1 juni aanstaande in.

Dat betekent dat van de 79 Nederlandse kotters die met pulstuig vissen, er 22 tot 1 juli 2021 mogen doorvissen. Zij maken deel uit van de '5%' van de vissersvloot die in de overgangsperiode met puls mag blijven vissen. Voor de overige 57 schepen zou het pulsvissen per 1 juni ten einde lopen.

Schouten past een handigheidje toe. De 22 schepen zijn nadrukkelijk meer dan 5% van de huidige kottervloot. De minister neemt de vlootgrootte van 2006 als ijkpunt, signaleert de NOS.

Rechter moet politiek besluit terugdraaien
Stoppen per juni aanstaande gaat alleen gelden voor de 37 schepen met een tijdelijke pulsvergunning. Eerder verlengde Schouten - op eigen houtje - voor deze schepen al hun tussentijds aflopende vergunningen tot 1 juni. Voor verdere verlenging ziet ze nu geen mogelijkheden meer. Wel geeft ze de 20 schepen die voor onderzoeksdoeleinden een pulsvergunning kregen tot het eind van dit jaar de tijd om over te schakelen. Dat moet het mogelijk maken het lopende meerjarige onderzoek waarvoor de vergunningen officieel zijn afgegeven, eind dit jaar af te ronden.

Volgens Schouten gaat het verbod in tegen de wetenschappelijke kennis over de pulsvisserij en de gebleken voordelen voor natuur, milieu en visserij, onderstreept het Financieele Dagblad. Daarom is de minister van plan een beroep in te stellen tot nietigverklaring van het verbod bij het Europees Hof van Justitie. De procedure is in voorbereiding; over de uitkomst daarvan en of de procedure daadwerkelijk wordt ingesteld zal de minister de Kamer nader informeren.

Al wel kan worden geconcludeerd dat Schouten in beginsel wil dat de rechter een politiek besluit terugdraait.

Dat zal overigens de vissers niet op korte termijn helpen. Een procedure neemt al gauw enige jaren in beslag. Of het Nederland politiek in de Europese Unie veel vooruithelpt, is ook nog eens de vraag.

In gesprek met Dick Veerman legde visserij-voorman Pim Visser onlangs uit waarom het pulsdossier is misgelopen: Nederland wist geen regie te organiseren in het laatste jaar in een veelkoppig monster van landenpolitiek, NGO-lobbies, het communiceren van feiten en een aflopende agenda van dossiers. Het interview is de moeite waard om nogmaals te beluisteren:

Dit artikel afdrukken