Aanscherping maatregelen maar niet dicht
Vanaf vandaag gaat Vion dagelijks een grootschalige reiniging en desinfectie doorvoeren (met een desinfecterende luchtbehandeling om de mogelijke besmetting via aerosolen tegen te gaan). Ook komt er een dagelijkse gezondheidscontrole voor alle medewerkers, bezoekers en de controleurs die in het bedrijf werkzaam zijn. Bij het constateren van klachten wordt betrokkenen de toegang geweigerd en worden zij doorverwezen naar de GGD voor een test. Vion gaat structureel samenwerken met de GGD "op medisch-inhoudelijk gebied, op het gebied van onderzoek en surveillance en aangaande proces- en kwaliteitsafspraken."
Onder deze voorwaarden blijft Vion slachten op de productielocatie in Boxtel. Wel zullen er naar verwachting minder varkens geslacht worden. "Het is niet dusdanig minder dat er problemen ontstaan, de nieuwe situatie moet worden ingeregeld," laat een Vion-woordvoerder weten.
Twee weken quarantaine en beroepsverbod
Dat ligt anders bij de slachterij van Van Rooi Meat in Helmond die vorig week tot vandaag gesloten werd. Inmiddels is besloten dat die in elk geval tot 17 juni dicht moet blijven. Dat maakte John Jorritsma, voorzitter van de veiligheidsregio Noord-Brabant, na overleg met het RIVM bekend. Ook in Helmond bleek 17% van het personeel besmet en daarmee is de slachterij volgens de veiligheidsregio een 'brandhaard'. De 1.700 medewerkers gaan 14 dagen in quarantaine en krijgen een beroepsverbod, aldus Nieuwe Oogst. Ze mogen dus ook niet ergens anders gaan werken. Van Rooi Meat is verantwoordelijk voor zo'n 20% van de Nederlandse slachtcapaciteit.
Hoe kan het, dat de ene slachterij weliswaar minder varkens gaat slachten, maar toch in bedrijf blijft, en de andere de deuren moet sluiten? Het Algemeen Dagblad vroeg het na bij het ministerie van LNV. Een woordvoerder van minister Carola Schouten (LNV) is er kort over. Het al dan niet sluiten van slachterijen is een verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten. "Wij gaan niet over volksgezondheid.”
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat nu echter niet beantwoord wordt, is hoe hoog het percentage op de koude zalen? En of dit beeld correspondeert met andere slachterijen.
Dus de verantwoording voor het sluiten dat een landelijk probleem kan opleveren voor de sector wordt afgeschoven op de regio? Ik mag toch hopen dat de landelijke politiek daar bovenop zit en volop meekijkt bij dat proces.
#2 EJ, dat hoop ik ook. Maar heb nog geen berichtgeving gevonden dat hier onderbouwing aangeeft. Eerder het tegendeel, dat de min. v. LNV zich krachtdadig denkt uit te drukken door te dreigen met het sluiten van slachthuizen.
Inmiddels ook al bij fruitbedrijven corona onder medewerkers geconstateerd
Ondertussen een motie in de tweede kamer aangenomen die jawel, uitsluitend over slachthuizen gaat.
Over censuur gesproken.... Dick Veerman
Maar misschien komen er nog aparte moties voor #4 Fruitbedrijven, HAK, BOL.COM, het UWV, het AMC, LUMC nou we zien het wel....
en gaat over tot de orde van de dag.