Aanscherping maatregelen maar niet dicht
Vanaf vandaag gaat Vion dagelijks een grootschalige reiniging en desinfectie doorvoeren (met een desinfecterende luchtbehandeling om de mogelijke besmetting via aerosolen tegen te gaan). Ook komt er een dagelijkse gezondheidscontrole voor alle medewerkers, bezoekers en de controleurs die in het bedrijf werkzaam zijn. Bij het constateren van klachten wordt betrokkenen de toegang geweigerd en worden zij doorverwezen naar de GGD voor een test. Vion gaat structureel samenwerken met de GGD "op medisch-inhoudelijk gebied, op het gebied van onderzoek en surveillance en aangaande proces- en kwaliteitsafspraken."
Onder deze voorwaarden blijft Vion slachten op de productielocatie in Boxtel. Wel zullen er naar verwachting minder varkens geslacht worden. "Het is niet dusdanig minder dat er problemen ontstaan, de nieuwe situatie moet worden ingeregeld," laat een Vion-woordvoerder weten.
Twee weken quarantaine en beroepsverbod
Dat ligt anders bij de slachterij van Van Rooi Meat in Helmond die vorig week tot vandaag gesloten werd. Inmiddels is besloten dat die in elk geval tot 17 juni dicht moet blijven. Dat maakte John Jorritsma, voorzitter van de veiligheidsregio Noord-Brabant, na overleg met het RIVM bekend. Ook in Helmond bleek 17% van het personeel besmet en daarmee is de slachterij volgens de veiligheidsregio een 'brandhaard'. De 1.700 medewerkers gaan 14 dagen in quarantaine en krijgen een beroepsverbod, aldus Nieuwe Oogst. Ze mogen dus ook niet ergens anders gaan werken. Van Rooi Meat is verantwoordelijk voor zo'n 20% van de Nederlandse slachtcapaciteit.
Hoe kan het, dat de ene slachterij weliswaar minder varkens gaat slachten, maar toch in bedrijf blijft, en de andere de deuren moet sluiten? Het Algemeen Dagblad vroeg het na bij het ministerie van LNV. Een woordvoerder van minister Carola Schouten (LNV) is er kort over. Het al dan niet sluiten van slachterijen is een verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten. "Wij gaan niet over volksgezondheid.”
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
'Vion Groenlo mag donderdag 4 juni weer slachten', aldus Boerderij.
Vion Groenlo slacht Beter Leven- en biologische varkens en zeugen. De afgelopen 2 weken (sinds de sluiting) werden de varkens op andere locaties van Vion geslacht. Zeugen werden levend geëxporteerd naar Duitsland.
Nederland telt nu nog 1 vanwege het coronavirus gesloten slachthuis: Van Rooi Meat in Helmond. "Andere slachterijen draaien met een kleinere slachtcapaciteit vanwege coronamaatregelen," schrijft Boerderij.
Vion Groenlo gaat weer open omdat de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland de protocollaire maatregelen heeft goedgekeurd die Vion voor al zijn locaties doorgevoerd heeft (dagelijkse grootschalige reiniging en desinfectie en gezondheidscontrole).
De GGD blijft steekproefsgewijs coronatesten uitvoeren bij Vion Groenlo en de situatie monitoren/ er wordt aanvullend onderzoek gedaan om meer inzicht te krijgen in de besmettingsweg ('in de fabriek, tijdens het vervoer of in de woonsituatie').
VION Groenlo per as donderdag weer geopend. Volgens NRC is lokale bevolking omtrent de sluiting de menig toegedaan, dat men altijd de veehouderij moet hebben. Aldus onder meer een geïnterviewde ondernemer
Cuppers.
#4 De link Corona/vlees is er nu wel voldoende ingeprent met een sausje van uitbuiting, het overig nieuws kan nu veilig toegevoegd worden.
#5 René
Over hypocrisie gesproken als ze hetzelfde gedaan hadden in de ziekenhuizen was de hele zorg vastgelopen . Maar ja Groen Links de burgemeester van de hoofdstad van dezelfde partij lapte alle coronaregels aan haar laars .
Ondertussen een motie in de tweede kamer aangenomen die jawel, uitsluitend over slachthuizen gaat.
Over censuur gesproken.... Dick Veerman
Maar misschien komen er nog aparte moties voor #4 Fruitbedrijven, HAK, BOL.COM, het UWV, het AMC, LUMC nou we zien het wel....
en gaat over tot de orde van de dag.