Rekening houden met religie, allergieën of dieetwensen. Elkaar de loef afsteken met steeds uitbundigere creaties, inclusief een kadootje voor elk kind. Ouders die zich daarvoor in de schulden steken. Of je denkt het als ouders of school goed te doen met een gezonde traktatie waar vervolgens iedereen weer wat over heeft aan te merken. De helft van de traktaties belandt in de prullenbak; voedselverspilling, vriendjes die het niet leuk genoeg vonden én een huilend kind.

Verjaarspartijtjes op school gaan meer over sociale status, competitie, religie en traditie dan dat het om het jarige kind draait. Daarom zijn er scholen die de stress en het gedoe rond traktaties zat zijn. In plaats daarvan zetten ze de jarige kinderen de hele dag in het zonnetje, schrijft de NRC. “Iedereen is gelijk. En we beleven samen een feestje”, aldus een directeur van een basisschool. Geen getrakteer meer, maar zingen, muziek en misschien wel een zelfgeknutselde feesthoed en slingers. Daarnaast mogen kinderen op school samen bepalen wat ze gaan doen om de feestvreugde te verhogen: knutselen, hutten bouwen of langer buiten spelen met de klas.

Het is heel fijn dat er scholen zijn die iets vieren zónder zoetigheid, reageert Jaap Seidell in de krant. Volgens Seidell leren we kinderen doorgaans om zichzelf te verwennen en te troosten met ongezond eten. “Dat kan bijdragen tot het aanleren van ongezonde gewoontes.” De oplossing blijkt eenvoudig: leer ze zelf een feestje te bouwen, zonder eten.

NRC - Status, gezondheid, religie; trakteren op school is een hoop gedoe
  • Deel
Druk af