Dat zegt VisitSweden, een organisatie die Zweden promoot, in een persbericht van vanmorgen. De Zweden bevelen zich aan Europa aan met hun betere eetbeleid:

VisitSweden bracht eind september een bezoek aan de Nordhems School in Göteborg, Zweden. Sinds 1946 is het in Zweden wettelijk verplicht dat scholen warme maaltijden verzorgen. De maaltijden hebben een hoge voedingswaarde. De overheid betaalt de schoolmaaltijden.

De koks van de Nordhems School in Göteborg bereiden elke dag voor 1200 kinderen een warme maaltijd bestaande uit gezonde ingredienten. Sinds de komst van de saladebar vijf jaar geleden is het overgewicht op deze school teruggebracht. Er zijn nog meer positieve effecten: de leerlingen behalen betere schoolresultaten, de schoolarts geeft aan dat de kinderen minder hoofdpijn hebben en minder moe zijn en de leerlingen geven zelf aan zich sterker te voelen en een betere concentratie te hebben. De Nordhems School staat in Zweden in de top twaalf van scholen met de beste schoolmaaltijden.

Op deze school heeft slechts nog maar 1% van de leerlingen overgewicht, op Nederlandse scholen ligt dat percentage boven de 30. Nederland kan hier een voorbeeld aan nemen.
Dit artikel afdrukken