VisitSweden bracht eind september een bezoek aan de Nordhems School in Göteborg, Zweden. Sinds 1946 is het in Zweden wettelijk verplicht dat scholen warme maaltijden verzorgen. De maaltijden hebben een hoge voedingswaarde. De overheid betaalt de schoolmaaltijden.
De koks van de Nordhems School in Göteborg bereiden elke dag voor 1200 kinderen een warme maaltijd bestaande uit gezonde ingredienten. Sinds de komst van de saladebar vijf jaar geleden is het overgewicht op deze school teruggebracht. Er zijn nog meer positieve effecten: de leerlingen behalen betere schoolresultaten, de schoolarts geeft aan dat de kinderen minder hoofdpijn hebben en minder moe zijn en de leerlingen geven zelf aan zich sterker te voelen en een betere concentratie te hebben. De Nordhems School staat in Zweden in de top twaalf van scholen met de beste schoolmaaltijden.
Op deze school heeft slechts nog maar 1% van de leerlingen overgewicht, op Nederlandse scholen ligt dat percentage boven de 30. Nederland kan hier een voorbeeld aan nemen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
...als aanvulling op mijn vorige reactie. Mails als deze van verontruste ouders krijg ik regelmatig binnen.
Beste Doris,
Via mijn passie voor gezond eten kwam ik op jouw site terecht en volg je nu een paar dagen op Twitter. Wat een goed initiatief! Ik woon in Hilversum en heb een dochter en zoon van resp 7 en 6 jaar. Sinds ik op die school rondloop verbaas ik me over hoe de ouders en school met eten omgaan. Als pauzehapjes zie ik continu pakjes Wicky en fantasieloze verpakte Kapitein Koek of nog erger van die soepstengels die je in de chocopasta of in de smeerkaas kunt dopen. Ik heb geen idee wat die kinderen eten voor lunch -wij hebben een continurooster- maar ik hou mijn hart vast. De initiatieven vanuit school zijn al niet veel beter: paasontbijt met kleffe witte bolletjes, plastic pakken kaas en zoetigheid als beleg en limonade als drinken! Mijn grootste verbazing was vorig jaar toen ik samen met een aantal moeders het afscheidsfeestje van onze kinderen van de onderbouw aan het voorbereiden was. Alles werd tot in detail geregeld, niets was te gek, maar toen het op het eten aankwam was de opmerking: ach, een pakje Wicky en een cakeje van de Hema is prima! Mijn mond viel open...
Enfin, ik zit heel erg te dubben of ik hier iets mee moet en hoe ik dat zou moeten aanpakken. Strekt jullie initiatief verder dan Amsterdam? En hoe hebben jullie dit aangepakt?
Ik zou het leuk vinden om van je te horen.
...
Als we willen, dat ouders kunnen werken, dat kinderen gezond kunnen opgroeien, moeten we zorgen voor goede voorzieningen op scholen.
Ik ben initiatiefnemer van Tijd voor Eten en zet me hiervoor graag in.
Tijd voor Eten bevordert dat kinderen op de school een gezonde lunch en professionele tussenschoolse begeleiding krijgen.
Er wordt bij TvE geen gebruik gemaakt van toevoegingen als bvb E 621. Tijdens de maaltijden drinken de kinderen water en geen zoete drankjes.
TVE is geen cateraar, verdient ook niets aan de lunch zelf, zorgt voor een gezonde en betaalbare structuur rond de lunch op scholen in Noord Holland. ( en dan geheel NL )
Tijd voor eten is een lobbyist voor een goed idee. We werken aan voorbeeld projecten binnen vooruitstrevende scholen en koplopende gemeenten.
In Amsterdam werken we b.v.b als cateraar samen met Het rijk van de keizer, http://www.hetrijkvandekeizer.nl/nl/gebruiken producten van de kwekerij in Osdorp. http://www.kwekerijosdorp.nl/ ( dus echt Streekproducten ).
De school t Koggeschip http://www.testkoggeschip.nl/ is op fietsafstand van beiden.
We schalen nu op naar 9 scholen in Noord Holland, borduren deze aanpak door.
http://www.maremedia.nl/2011/08/08/gezond-lunchen-op-scholen/
Dan nog even; - het volgende vind ik echt geen goede ontwikkeling.
Over Jongeren op gezond gewicht..
Amsterdam en Nestlé tekenen voor een gezonde Amsterdamse jeugd
http://www.gezond.amsterdam.nl/__news/1943/Amsterdam-en-Nestlé-tekenen-voor-een-gezonde-Amsterdamse-jeugd
*knip*
(toch maar niet :-) )
Mark, als de insuline/leptineresistentie theorie juist blijkt, dan is die van de meerdere snackmomenten inderdaad verworpen, daar was het idee dat je , door meer eetmomenten, minder efficient at. Nu blijkt dat weinig zoden aan de dijk te zetten.
Niet lang geleden is mij vertelt dat meer eetmomenten op een dag (net zoals onze jager/verzamelaar voorouders) beter voor ons is en kan helpen om ons gewicht op peil te houden. Dus: weg met driemaal daags maar eet wanneer je trek hebt. Kleine hoeveelheden en wacht tenminste een half uur. Nu is het driemaal daags ritme ineens weer zalig?