Op Europees niveau is de regeling voor schoolfruit een succes. In Nederland verloopt de uitvoering moeizaam. Werd er dit jaar eerst helemaal geen schoolfruit geleverd, inmiddels is duidelijk dat de levering per januari a.s. dan toch hervat wordt.

Ondertussen zoeken de leveranciers van schoolfruit naar een 'structurele oplossing voor de problematiek rondom de Europese subsidieregeling'. Daarvoor start vandaag een crowdfunding-actie via de juridische crowdfunding website Rechtspraak.nu.

In het persbericht bij de start van de crowdfunding-actie schrijft Schoolfruit.nu:
Het schoolfruit wordt voor driekwart gesubsidieerd door de Europese Commissie (EC). Voor de Europese Unie (EU) is 150 miljoen euro beschikbaar. Voor het schooljaar 2014/2015 krijgt Nederland daarvan ruim 5 miljoen euro.

De Europese regeling vraagt 25% co-financiering. Een nationale overheid moet evenveel bijleggen om dat bedrag te kunnen incasseren. De Nederlandse overheid koos er voor het anders te doen dan andere Europese landen. Den Haag legt er geen geld bij. Dat moeten de leveranciers doen.

“Nederland is het enige land in de EU dat een andere subsidievorm toepast. Wij moeten alles zelf voorfinancieren, terwijl we door een aantal lastige voorwaarden niet weten of we uiteindelijk wel de volledige subsidie zullen krijgen”, aldus Jasper van Roon van Schoolfruit.nu. “Er staan meerdere artikelen in de Regeling Schoolfruit 2014 die het verkrijgen van de subsidie discutabel maken. Over deze hiaten hebben wij gecommuniceerd met Economische Zaken, Tweede Kamerleden en Staatssecretaris mevrouw Dijksma, waarbij wij overleg vragen om deze problematiek gezamenlijk op te lossen. Tot op heden hebben wij geen reactie mogen ontvangen.”

De leveranciers zien goede mogelijkheden om tot een structurele oplossing te komen. Directeur Peter de Boer van Schoolfruit.nu: “Wij laten een gedegen dossierstudie door ARAG uitvoeren met betrekking tot de regels die Europa ons stelt, gefinancierd via de juridische crowdfunding website Rechtspraak.nu. Wij roepen iedereen op daar te doneren en daarmee bij te dragen aan de oplossing, zodat het EU schoolfruit door kan gaan zonder dat een school of leverancier achteraf ‘het kind van de rekening’ wordt.”

¨Bovenal is er behoefte aan een visie op hoe we het schoolfruit, bestemd voor onze jeugd én de kinderen in de klas die het niet kunnen betalen, toch veilig kunnen stellen. Niet alleen voor dit jaar, maar vooral voor de aankomende jaren. Erg belangrijk als we obesitas willen bevechten en een gezond eetgewoonte onder kinderen willen blijven bevorderen.”


Fotocredits: schoolfruit.nu
Dit artikel afdrukken