Blauwvintonijn behoort tot meest gewilde, maar schaarse oceaanbewoners en is daarom meteen ook een van de duurste vissen. Daar wil Finless Foods iets aan doen. Het bedrijf wil in 2019 ‘labvis’ verkopen die in laboratoriumschaaltjes is opgekweekt.
Het gaat wat beter met de blauwvintonijn, melden verschillende media. Die uit de Middellandse Zee mag weer gegeten worden, voor de kust van Devon in Engeland is een exemplaar van twee meter gevangen en de snelle roofvis komt zelfs weer voor in de Noordzee.
Is de tonijn van Finless Foods, een Californische biotech start-up, dan mosterd na de maaltijd?
Finless Foods maakt echte kweekvis. Het bedrijfje begon halverwege vorig jaar met een klompje tonijncellen, net zoals kweekvleesmakers ooit met rundvleescellen begonnen. Nu maken oprichters en eigenaren Mike Selden en Brian Wyrwas bekend dat zij in 2019 hun ‘labvis’ tegen concurrerende prijzen op de markt willen brengen. Om die reden kozen ze voor de dure blauwvintonijn. Met de hoge marktprijzen daarvan, kunnen ze het snelst concurreren.
Ze zijn er alvast in geslaagd de productiekosten voor hun groeimedium te halveren; investeerders tonen zich geïnteresseerd omdat ze geloven in de interesse van 'bewuste' kopers in het hoogste marktsegment.
Het voordeel van hun graatloze visvlees is ethisch: er wordt geen dier gedood. Daarnaast kan de gecontroleerde kweek efficiënter gebeuren dan door visvangst op zee. Dat kost behalve een boot en stookolie, ook nog eens energie en dus voedsel voor een heel bewogen leven van de razendsnelle tonijn. Die energiebesteding vertaalt zich niet in visvlees. Ook zou het gezonder zijn: "Geen kwik, geen plastic, geen antibiotica of groeihormonen. En al naar gelang de klantwens kunnen we ons proces zo inrichten dat we een magere of juist een vette vis produceren", aldus Selden. Om associaties met zalmkweek te vermijden, noemt Finless Foods noemt zijn product geen kweekvis, maar ‘clean fish’.
Dit artikel afdrukken
Is de tonijn van Finless Foods, een Californische biotech start-up, dan mosterd na de maaltijd?
Finless Foods maakt echte kweekvis. Het bedrijfje begon halverwege vorig jaar met een klompje tonijncellen, net zoals kweekvleesmakers ooit met rundvleescellen begonnen. Nu maken oprichters en eigenaren Mike Selden en Brian Wyrwas bekend dat zij in 2019 hun ‘labvis’ tegen concurrerende prijzen op de markt willen brengen. Om die reden kozen ze voor de dure blauwvintonijn. Met de hoge marktprijzen daarvan, kunnen ze het snelst concurreren.
Ze zijn er alvast in geslaagd de productiekosten voor hun groeimedium te halveren; investeerders tonen zich geïnteresseerd omdat ze geloven in de interesse van 'bewuste' kopers in het hoogste marktsegment.
Het voordeel van hun graatloze visvlees is ethisch: er wordt geen dier gedood. Daarnaast kan de gecontroleerde kweek efficiënter gebeuren dan door visvangst op zee. Dat kost behalve een boot en stookolie, ook nog eens energie en dus voedsel voor een heel bewogen leven van de razendsnelle tonijn. Die energiebesteding vertaalt zich niet in visvlees. Ook zou het gezonder zijn: "Geen kwik, geen plastic, geen antibiotica of groeihormonen. En al naar gelang de klantwens kunnen we ons proces zo inrichten dat we een magere of juist een vette vis produceren", aldus Selden. Om associaties met zalmkweek te vermijden, noemt Finless Foods noemt zijn product geen kweekvis, maar ‘clean fish’.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Is dit niet meer dan een oogkleppen verhaal?
Hiermee sluiten we dierenleed uit, uit het oog is ook uit het hart?
Ik vraag me ook af of een kopie van een kopie van een....? wel de goede weg is.
Ooit geprobeerd met een briefje van 50 euro. Na een kopietje of 100 had ik een grijs vel.
Cdude , maak je kenbaar. Ook ik had mijn schroom maar heb h'm overwonnen.
€271.000 bracht een 405 kilo zware blauwvintonijn op tijdens de traditionele Nieuwjaarsveiling op de Japanse Tsujiki-vismarkt, meldt Bloomberg. Dat is €669 per kilo.
Het was de laatste keer dat de tonijnveiling plaatsvond in de Tsukiji vismarkt; in oktober dit jaar gaat de toeristische trekpleister definitief verhuizen naar zijn nieuwe, omstreden, locatie.
Zou het gaan om tofu met een smaakje, en alles staat duidelijk op de verpakking, dan is er wat mij betreft niets mis mee. Als ik maar kan zien wat het is.
#10
Frank Eric van der Meer, ik vrees dat ik je gelijk moet geven.
Omdat dat super-rationeel geredeneerd is.
Het levert ontzettend veel wint op. Sociaal-economische en ecologisch.
Je vergeet alleen dat de mens bij uitstek een emotioneel-, maar geen pragmatisch beest is
#8 Hans, die zorgen over dat de mens een rotzooi maakt van zijn eigen stal (de aarde), met mogelijk verstrekkende gevolgen (in trouw net een artikel over zuurstofafname in oceanen), deel ik. Waar het hier om gaat: waarom niet meteen de afslag naar kunstvoedsel nemen? Kan veel milieuwinst opleveren. In het artikel wordt dat aspect ook aangeroerd. Moeten we nog wel granen telen voor de calorieen.