Volgens Canadese onderzoekers zou de darmflora van kinderen vanaf de 3e of 4e maand al veranderen onder invloed van de gebruikte schoonmaakmiddelen. Op hun 3e jaar zijn deze kinderen al dikker dan leeftijdgenootjes.

In huishoudens waar minder anti-bacteriële en meer eco-vriendelijke schoonmaakmiddelen werden gebruikt, deed zich het verschijnsel minder voor. Maar ook daar verdwenen sommige groepen bacteriën uit de darmflora van de kinderen, met gewichtstoename tot gevolg. Overigens haasten de onderzoekers zich te verklaren dat van een uitgesproken causaal verband geen sprake is.

Het is langer bekend dat het verwijderen van huishoudbacteriën invloed heeft op de ontwikkeling van het immuunsysteem. De hygiëne-hypothese suggereert dat kinderen die onder zeer hygiënische omstandigheden opgroeien, vaker allergieën krijgen. Bacteriën in de leefomgeving lijken nu ook te beschermen tegen stofwisselingsziekten. Kleuters die in hun jongste jaren in een kinderdagverblijf hebben gezeten, lopen later minder kans dik te worden dan kinderen die thuis in een schoongepoetste omgeving hun peutertijd doorbrachten.
Dit artikel afdrukken