Na het zien van een korte documentaire van de Stichting Varkens in Nood en het Ciwf over het leven van productiedieren, vindt 90% van de leerlingen dat het met het welzijn van deze dieren slecht gesteld is. Dit blijkt uit een onderzoek onder 450 leerlingen in de klassen 4 tot en met 6 van Havo en VWO, uitgevoerd door Hogeschool Van Hall Larenstein.
Het effect op het eet- en kooppatroon blijkt uiterst significant. Leerlingen zeggen na de documentaire gezien te hebben ook de daad bij het woord te willen voegen. Voorafgaand aan het zien van de documentaire kiest 63% voor goedkoop vlees, daarna is dat nog maar 22%.
Omgekeerd groeit de wens om biologisch of scharrelvlees te kopen van 31% naar 66%. Minder vlees eten en vegetarisch eten stijgt van 5% naar 12%. Van de ondervraagde leerlingen eet 60% graag vlees.
Scholieren blijken overigens weinig te weten over de vleesindustrie. Termen als intensieve veehouderij, bio-industrie en biologisch werken verwarrend. Zo weten veel jongeren niet of bio-vlees nu slecht of juist goed is. Na het zien van de documentaire is de verwarring over deze termen alleen maar groter geworden.
Varkens in Nood pleit er voor de term biologisch te vervangen door ecologisch en bio-industrie door vee-industrie.
klik hier om de film te downloaden.
Bron:Meat&Meal
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Scholieren van tegenwoordig weten niet goed wat er gaande is op het boerenbedrijf. Dat blijkt maar weer. Als mensen de huidige houderijvormen (behalve biologiach) verafschuwen moeten ze geen vlees meer kopen. Dan stopt dat vanzelf. Zolang er jaarlijks tonnen aan vlees worden verkocht verandert er dus niets. Massaal overstappen op biologisch geeft een grote boost in de vraag en dus boeren zullen eerder geneigd zijn om biologisch verder te gaan. En nog steeds speelt de prijsvorming hier een rol.
Ik heb de film gezien en vond het een goede film. Maar die termen, daar moet inderdaad wat aan gedaan worden om het duidelijk te maken.
Bio uit de bio-industrie! De komende generatie is dus compleet los van de motor, want die kennis zullen ze in de rest van hun leven niet meer echt inhalen.
De werkelijkheid is waarschijnlijk nog complexer, ook voor volwassenen die nu al 40 of 50 zijn: er is industriële bio - de meeste bio is dat zelfs (dat wil zeggen zo'n 'heel logisch biologisch product' geproduceerd volgens de principes van de intensieve teelt). En wij maar denken dat dat van zo'n leuk boertje op zo'n schattig klein erfje ergens uit de Achterhoek, het diepe Zuiden van Limburg of van net onder Leeuwarden komt!
In het kader van vlees, op herhaling: The Meatrix