Binnenkort starten middelbare scholen in Bilthoven en Breda met lessen waarin de risico`s van ongezond gedrag centraal staan. Scholieren worden op de hoogte gesteld van de gevaren van drank, drugs, internet, seks en te weinig bewegen. Het experiment is gebaseerd op wetenschappelijke resultaten uit de VS en wordt ondersteund door het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Iedere week krijgen leerlingen tussen 13 en 16 jaar twee uur les over ongezond gedrag. Daarin moeten ze onder andere onderzoeken hoe eenvoudig het is om als minderjarige alcohol te kopen. Dat bespreken ze met hun klasgenoten. De kosten van de lesmethode bedragen op de Bilthovense school circa 45.000 euro per jaar. Een deel daarvan wordt betaald door zorgverzekeraar Agis. Als de resultaten goed zijn, krijgt de lesmethode een landelijke vervolg.
`Als het gaat om de risico`s van gezond gedrag, nemen jongeren niets aan van hun docent of ouders. De leerlingen nemen vooral veel van elkaar over, ook slecht gedrag. Daarom richt onze methode zich op de hele groep`, zegt Guus Schrijvers van het UMCU. Ook komen de scholen met hardere maatregelen tegen leerlingen die dronken op een schoolfeest verschijnen.
Bron : Algemeen Dagblad - p. 1 met dank aan MKBnet
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Daarin moeten ze onder andere onderzoeken hoe eenvoudig het is om als minderjarige alcohol te kopen."
Breng ze vooral op een idee. Kinderen die dat, al dan niet proefondervindelijk, al hebben uitgevonden weten dat dus al en voor degenen die het nog niet weten werkt het misschien juist drempelverlagend...
Ik ben meer voor het Frankrijk, Spanje, Italie verhaal van hierboven
Als het gaat om de risico`s van gezond gedrag..
Huh? Typfoutje?
Als het gaat om de risico`s van gezond gedrag, nemen jongeren niets aan van hun docent of ouders.
Wat zijn de ouders en docenten dan slecht, slap en onverantwoordelijk geworden. Als je geen gezag kunt uitoefenen, moet je geen kinderen maken of leraar worden.
Het binge-drinken is een verschijnsel dat al jaren waart door Angel-Saksische en Scandinavische landen en is overgewaaid naar NL. Zou er niet een verband kunnen zijn met restrictieve maatregelen daar zoals beperkte openingstijden, leeftijdsgrenzen, zeer hoge accijnzen etc? Hoe meer negatieve aandacht, hoe interessanter voor de puber. Vergelijk het eens met de jeugd in Frankrijk, Spanje en Italië die thuis vertrouwd raakt met alcohol. In die landen kom je vrijwel geen straalbezopen tieners tegen of het moeten toeristen zijn...
De 'Nieuwe Fatsoenlijkheid' is geannexeerd door de 'maden & wormen' van Grijs-I (JPB, Klink cs.) en wordt vervolgens gekaapt door de Unilevers, Nestlé's, Danone's en AH's van deze wereld. En daarboven doen het VC, Paul R. en de mevrouwen Thieme, Hertzenberger en zelfs Bakker ook nog eens een stevige duit in het zakje. De betutteling en truttigheid leiden slechts af van waar het werkelijk omgaat.
Laat je bevindingen hier horen Brigitte!