Vorig jaar organiseerde de provincie Overijssel een serie brainstormsessies waarin vlees- en melkproducenten aan de slag gingen om manieren te bedenken hun producten beter aan de man te brengen. Deze week presenteerden de Overijsselse Natuurboeren een onverwacht resultaat: schoenen van eigen natuurkoeienleer, gemaakt in de fabriek van Van Bommel.

Meerpijs
Nederland telt talloze boeren die iets anders produceren dan het standaard-product melk, kaas, varkens- of rundvlees. Zij staan voortdurend onder druk de consument duidelijk te maken waarom hun product bijzonder is, en waarom de consument er meer voor zou betalen. Overijssel stak zijn boeren daarbij een helpende hand toe. Niet iedere boer is immers een geboren ondernemer of marketeer.
Zo kan het verhaal letterlijk als een lopend vuurtje zijn weg vinden
De Overijsselse natuurboeren laten hun vleeskoeien grazen in natuurgebieden. Ze zijn behoorlijk succesvol in het verkopen van hun vlees, dat meer weidegang kent dan de koeien van FrieslandCampina en Beemsterkaas. Maar omdat hun productiekosten nu eenmaal hoger liggen dan van een normale vleeskoeienhouder, moeten ze duidelijk maken dat ze de meerprijs waard zijn.

Nederlandse schoenen van Nederlands natuurleer
In de brainstormsessies kwam een ongebruikelijke gedachte naar boven. Ze wilden de huiden van de koeien verwerken in schoenen om hun verhaal te kunnen vertellen. De boeren legden contact met schoenenfabrikant Van Bommel, de enige schoenenfabrikant die nog in Nederland zijn eigen schoenen maakt. Van Bommel werkte mee aan de technisch uitwerking van het idee en maakte een eerste kleine oplage van de eerste Nederlandse natuurkoeienleren schoenen.

Het zijn de eerste schoenen van koeien die echte weidegang kennen. Van het leer van iedere schoen is bekend van welk dier het komt, in welke natuurgebied het liep en bij welke slager je het vlees van de dieren kunt kopen. Verantwoorde designerschoenen met herkomstgarantie én waarvan je het vlees kunt eten, bestonden nog niet. Daar kun je het over hebben met vrienden die niet zulke schoenen hebben. Zo kan het verhaal letterlijk als een lopend vuurtje zijn weg vinden.

"We zijn ongelooflijk trots op het resultaat", zegt mede-initiatiefnemer Jos Groothedde van vleesgroothandel Groothedde op RTVoost. "We hebben een mooie stap hiermee gemaakt, nu op naar de volgende stap."

schoenen met een stamboom


Fotocredits: Foodlog Media (boven), Natuurboeren (onder)
Dit artikel afdrukken