Minister Edith Schippers tekende donderdag een akkoord met de brancheorganisaties van fabrikanten, supermarkten en horeca- en cateringbedrijven om tot een zout-, vet- en suikerreductie te komen.

In 2020 moet de hoeveelheid zout in levensmiddelen zodanig zijn verminderd dat een volwassene dagelijks niet meer dan 6 gram zout binnenkrijgt met zijn eten. Overigens bevat het akkoord geen concrete normen, die moeten nu vastgesteld gaan worden per productcategorie, waarbij producten voor kinderen, koekjes, soepen en sauzen als eerste beoordeeld worden door een adviescommissie van voedingsexperts. De brancheorganisaties zullen jaarlijks over hun vooruitgang moeten rapporteren.

De Consumentenbond is ontevreden over het akkoord en noemt het 'gatenkaas'. De consumentenorganisatie geeft de voorkeur aan wettelijke maatregelen boven zelfregulering. Minister Schippers is wel tevreden: "Het belangrijkste is dat de voedingsindustrie zich zelf committeert aan het akkoord. Dat zet pas zoden aan de dijk", zegt haar woordvoerder in De Volkskrant.
Dit artikel afdrukken