Een pil in plaats van de insulinespuit zou voor de duizenden diabetespatiënten die dagelijks bloed moeten prikken en insuline spuiten een danige verlichting betekenen. Met dat idee in het achterhoofd ontwikkelden wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology een ‘niet-invasieve’ manier om insuline toe te dienen. Dat kan met een prikkende pil, meldt Science Daily.

Dierproeven toonden aan dat per pil evenveel insuline kan worden toegediend als met een injectie.

De wetenschappers ontwikkelden een capsule ter grootte van een erwt. Die capsule bevat gevriesdroogde insuline. Aan de capsule zit een naaldje. Door een ‘zelf-oriënterend’ mechanisme hecht het naaldje aan de maagbodem. Een ingebouwd veertje zet het naaldje vast. Zo kan insuline geïnjecteerd worden in de bloedbaan. De wetenschappers keken het zelf-oriënterende mechanisme af bij de panterschildpad, die dankzij zijn hoge bolvorm altijd weer rechtop komt als hij omrolt.

In deze animatie is het mechanisme van de insulinepil te zien:



Omdat in de maagwand geen pijnreceptoren zitten, denken de onderzoekers dat de injectie pijnloos zal zijn. De capsule kan verder zonder bijwerkingen het spijsverteringskanaal passeren. De pil, naald en schacht worden in de ingewanden biologisch afgebroken.

Verder onderzoek is nodig om te weten of deze methode ook geschikt is voor eventuele andere op eiwit gebaseerde medicijnen die nu geïnjecteerd worden.

Recent kwamen ook de kunstalvleesklier en het met een ballonnetje wegschroeien van darmslijmvlies in de publiciteit als methoden om spuiten met insuline overbodig te maken.
ScienceDaily - New pill can deliver insulin through the stomach
  • Deel
Druk af