Wie weet het nog niet? Toen werd vastgesteld dat het bij Texel vastgelopen zeezoogdier van zo'n 25 ton niet meer naar zee te brengen viel en aan zijn doodgaan was begonnen, werd besloten het grote zeezoogdier een 'laatste' slaapmiddel te geven. Dierenactiviste Lenie 't Hart van de sinds decennia bekende zeehondencrèche in Pieterburen wilde er niet van horen. Ze wilde het verzwakte dier naar zee slepen, maar werd tegengehouden door de politie.
Sinds een uur heet dat slaapmiddel een 'dodelijk' slaapmiddel. Dierenartsen hadden het hem toegediend in de borstspier, terwijl eerder was gezegd dat geen naald door de speklaag heen zou kunnen komen. Omdat het dier nog steeds leeft, heeft het nu opnieuw een 'spuitje' gekregen.

Uiteraard hebben dierenartsen nog geen ervaring met het diervriendelijk doden van walvissen. Ze hebben er bovendien geen naalden voor. U moest eens weten wat bijvoorbeeld het verschil in naalddikte is tussen het spuitje dat de dokter door onze huid duwt en de naald die de dierendokter gebruikt voor bijvoorbeeld een varken. Normaal gesproken harpoeneren we walvissen, hijsen we ze aan boord en snijden we ze daar aan mootjes.

Wat ik me afvraag: waarom bedenkt niemand dat er wel degelijk effectieve en zeer explosieve munitie is om het dier snel en effectief uit zijn lijden te verlossen?
Maar ik begrijp het wel. We willen het niet zien. De kop opblazen met een granaat is een koud kunstje. Zeker, het geeft een zooitje en is niet leuk om te zien. Het skelet kan bovendien niet meer naar Naturalis.

Maar is geen hond die de mogelijkheid zelfs maar op durft te brengen. Zelfs Lenie, de Dierenbescherming en Wakker Dier niet. We laten het beest ordinair creperen. Niks 'rustig sterven' en 'overlijden', maar knoeien met leven en vissenleed omdat we bang zijn voor de gevoelens van mensen.

En maar lullen over diervriendelijkheid. We zetten het hele land ervoor op zijn kop, maar weten er in één enkele gevalletje dat de hele dag in het nieuws is al niet mee om te gaan.
We zijn een stel schijnheilige schijtlijsters. Dat is bij deze bewezen.

Fotocredits: ANP
Dit artikel afdrukken