Helaas bleek de dienstdoende dame ‘s ochtends van niets te weten. Door personeelsgebrek had ze geen tijd om een uitsmijter te bakken. Yoghurt lukte nog wel. Ze had nog wel bruinbrood alsof dat altijd betekent dat het volkorenbrood is. Op de buitendeur van het hotel staat een score van 9,3 van Tripadvisor. Mijn vertrouwen in dat soort scores kreeg gelijk een flinke deuk. Interne organisatie en communicatie waren duidelijk niet op orde. En Tripadvisor baseert haar beoordelingen nog niet op de vraag of er sprake is van een gezond ontbijt.
De laatste keer bij mijn verblijf in een hotel in Alkmaar heb ik een lekker en gezond ontbijt bij een leuk koffiezaakje genomen. Goed voor mij, jammer voor het hotelVragenlijst over gewenst ontbijt
Bij een bezoek aan een hotel in Sauerland vorig jaar kreeg ik daags ervoor een lijst welke producten ik ‘s ochtends bij het ontbijt geserveerd wilde hebben. Met heel veel keuzemogelijkheden. Hotels moeten zich realiseren dat opvattingen over een gezond en lekker ontbijt steeds verder uit elkaar gaan lopen. Dat ze daarop moeten inspringen. Dat ze terughoudend moeten zijn om alleen witbrood en croissants bij het ontbijt neer te zetten. Het is in hun eigen (commerciële) belang om hun klanten tevreden te stellen. Verder hebben hotels – net als supermarkten - ook een verantwoordelijkheid om te zorgen voor een gezonde voedselomgeving. Met een lijst, die van tevoren ingevuld wordt, kun je beter inspelen op individuele wensen van mensen en het voorkomt veel voedselverspilling. Want vleeswaren die een paar uur op tafel staan gaan de prullenbak in.
Ik krijg de indruk dat sinds corona veel hotels de voorkeur geven aan (of genoodzaakt zijn) een mandje met croissants en wittebroodjes op de tafels te zetten en niet meer een buffet aan te bieden waarbij je zelf kan kiezen.
Bij een recent onderzoek naar de gezonde voedselomgeving van Maartje Poelman c.s. blijkt dat bij horecaketens 91% van het aanbod buiten de schijf van vijf valt. Terecht schrijft ze dat de voedselomgeving een grote invloed heeft op de keuzes die consumenten maken. Zij pleit voor een betere monitoring van het aanbod, waarbij het aanbod beoordeeld wordt of het past binnen de schijf van vijf, hoe het scoort op de Nutri-Score en de NOVA classificatie. Maar is een betere monitoring wel de meest geschikte aanpak? Is monitoring effectief om ondernemers uit te dagen om meer gezonde producten op tafel te zetten? Of is het vooral interessant voor beleidsmakers die vervolgens de schuld voor de obesitasepidemie bij de sector kan leggen?
Verplichte informatie op menukaart
De overheid zou ook kunnen verplichten op de menukaart aan te geven of het gerecht past binnen de schijf van vijf, of welke score het product heeft op de Nutri-Score (als die ooit ingevoerd gaat worden). Niet voor niets reageert Marc Jansen snerend dat de overheid haast moet maken met de invoering van de Nutriscore.
In ieder geval krijgt een gezond ontbijt in hotels nog weinig aandacht. In het onderzoek van Poelman komt dit ook niet aan de orde. Voor hotels een mooie uitdaging om met een gezond ontbijt hun steentje bij te dragen aan een gezonde voedselomgeving. De belangstelling voor gezond eten is door de coronacrisis enorm gestegen en daar moet de sector op inspelen. De laatste keer bij mijn verblijf in een hotel in Alkmaar heb ik een lekker en gezond ontbijt bij een leuk koffiezaakje genomen. Goed voor mij, jammer voor het hotel.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#1 Hoe vaak moet jij deze toevoegingen herhalen?
Er zijn heel veel Nederlanders die 's morgens beginnen met een kommetje havermout met melk of een of andere surrogaat melk. Kom je in een hotel dan vind je soms wel de ongezond gemodificeerde zoete graanvlokken, maar geen havervlokken.
Was tijdens mijn nog actieve jaren met een paar collega's uit de VS in Parijs om aldaar onze technische producten op een beurs te presenteren. In het hotel stonden op iedere tafel vers knapperig stokbrood, roomboter en diverse soorten jam klaar. Het wachten was op de serveerster om koffie te vragen. Na mij te hebben verrijkt met de knapperige stukken stokbrood besmeerd met roomboter en jam en de kom koffie met melk, bleven mijn collega's nog steeds met de armen over elkaar zitten. Ze keken alsof ze dachten dat ik uitgehongerd was en zeiden: 'where's my breakfast'.
Zo overnachtte ik onderlaatst eens in een alleraardigste herberg waar ik ongevraagd een 50mcg vitamine D3+K2-, een 1000 mg vitamine C pil, 500 mg curcumine en 5 paranoten bij het ontbijt – met ècht zuurdesem brood – kreeg. Het werd zelfs nog vooraf gegaan door een vers misosoepje van bruine rijst met extra wakame. Dus zo kan het ook.
De hele corona hysterie bleek ze trouwens te zijn ontgaan.