Dat stellen twee Amerikaanse onderzoekers in hun editorial in het gerenommeerde medische vakblad BMJ. Ze benadrukken dat er genoeg wetenschappelijk bewijs is om aan te nemen dat ‘een calorie geen calorie is’.

De bron waaruit de calorie komt, zou de stofwisseling en het hongergevoel beïnvloeden. Calorieën uit verschillende bronnen hebben een andere werking in het lichaam. Een calorie uit een omega-6 vetzuur heeft bijvoorbeeld een ontstekingsbevorderende werking, terwijl een calorie uit een omega-3 vetzuur juist ontstekingsremmend werkt.

Van 1:1 naar 16:1
Deze verhouding, tussen omega-3 en omega-6 speelt volgens Artemis Simopoulos en James DiNicolantonio een significante rol bij obesitas. De mens is geëvolueerd op een voedselpatroon dat gelijke hoeveelheden omega-6 en omega-3 bevatte. In het huidige eetpatroon is deze 1:1 verhouding vervangen door 16:1. Technologie en moderne landbouw hebben geleid tot de productie van plantaardige oliën die rijk zijn aan omega-6 vetzuren. Tegelijkertijd zijn dieren minder gras gaan eten dat rijk is aan omega-3 en is dat vervangen door graan, maïs en soja die rijk zijn aan omega-6, schrijven de onderzoekers. Zo krijgen we op twee manieren meer omega-6 binnen en minder omega-3.

Simopoulos en DiNicolantonio vinden dat de focus op calorieën en energieverbruik de laatste 30 jaar duidelijk fout is geweest
Deze toename in omega-6 consumptie kan volgens de onderzoekers onder meer leiden tot een toename in wit vetweefsel en chronische ontstekingen. Beide zijn kenmerken van obesitas en hebben een link met diabetes type 2, hartaandoeningen, metabool syndroom en kanker.

Balans herstellen
Omdat de balans tussen omega-3 en omega-6 cruciaal is volgens de onderzoekers, moet deze hersteld worden. “Het is tijd om omega-3 terug te laten keren in de voeding en omega-6 vetzuren te verminderen door andere olieën te gebruiken om mee te koken, minder vlees te eten en meer vis. De samenstelling van onze voeding moet veranderen om te kloppen met de evolutionaire aspecten van het voedingspatroon en de genen van de populatie.” Volgens Simopoulos en DiNicolantonio is het de verantwoordelijkheid van overheden en internationale organisaties om voedselbeleid te baseren op wetenschap. Zij vinden dat de focus op calorieën en energieverbruik de laatste 30 jaar duidelijk fout is geweest.
Dit artikel afdrukken