Het bestaande voedselsysteem vertoont scheuren. De economische consequenties van de coronacrisis treffen zowel nationale economieën en de internationale handel als individuele wereldburgers die zich met armoede en honger geconfronteerd zien. Voedselbanken kunnen het groeiende aantal verarmende mensen ternauwernood aan, voedselgerelateerde bedrijven (horeca) staan op omvallen. Handelsstromen zijn verstoord, lokale ketens bloeien op. De impact van de coronapandemie op het voedselsysteem is groot.

Wie zijn de 'verliezers' en 'winnaars'?

Voedsel wordt geteeld in bijvoorbeeld Brazilië, Florida en Spanje, maar op totaal andere plekken in de wereld verhandeld en verwerkt (bijvoorbeeld in Rotterdam of Antwerpen) en op weer andere aan consumenten verkocht en gegeten (bijvoorbeeld in Milaan, Berlijn, Beijing, Tokio of Mumbai). De arbeiders die primaire producten oogsten uit gaarden, tuinen of kassen, worden niet zelden ingehuurd uit lage lonen-landen. Voor out-of-home eten (horeca, van Jonnie Boer tot McDonald's en La Place) worden andere verwerkingen van grondstoffen gemaakt dan voor Jumbo, Aldi of Carrefour. Bepaalde producten worden voornamelijk in specifieke kanalen gegeten. Denk aan luxe vlees- en vissoorten en schaal- en schelpdieren die voornamelijk naar restaurants gaan en frites die voornamelijk naar fastfood ketens gaan.

Als de context verandert (zoals bijvoorbeeld door de sluiting van de horeca of het instellen van reisverboden), wordt voedsel verspild omdat bijvoorbeeld oogstpersoneel ontbreekt. De afgelopen maanden hebben laten zien dat deze risico's niet denkbeeldig zijn. Op dit moment zijn supermarkten nog de grote winnaars van de corona-crisis. Omdat we minder buiten de deur werken en eten, zijn de horeca en horecagroothandels de grote verliezers. Onderwijl groeien besteldiensten versneld uit en kunnen zelfs lokale boeren rekenen op directe klandizie van consumenten. En bedrijfscateraars beginnen te denken aan maaltijden voor thuisbezorging om in te breken op de groeiende omzet die via UberEats en Thuisbezorgd.nl warm en wel wordt afgeleverd.
Dit artikel afdrukken