Het effect van schermtijd op het psychologische welzijn van tieners is gering. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Oxford in hun onderzoek onder meer dan 17.000 Ierse, Amerikaanse en Britse tieners. Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Psychological Science.

De onderzoekers maakten gebruik van zowel zelfrapportage als dagboeken om het gemoed, psychosociaal functioneren en symptomen van depressie in relatie met schermtijd te onderzoeken. Daarnaast is gebruik gemaakt van de nieuwste technieken voor analyses van het psychisch welzijn, schrijft De Morgen.

Volgens onderzoeker Amy Orben van het Oxford Internet Institute heeft de totale schermtijd zowel doordeweeks als in het weekend weinig effect op het psychologische welzijn van tieners. Ook bleek dat 2 uur tot een half uur voor bedtijd internetten het welzijn niet schaadt.

Dat het blauwe licht van schermen invloed heeft op onze biologische klok en onze slaap kan verstoren, bleek eerder deze maand uit onderzoek van het RIVM. Het Britse onderzoek vond echter geen statistisch relevant verband tussen een lange of korte schermtijd en de kwaliteit van het psychische en sociale tienerleven.
Study finds screen time ? even before bed ? has little impact on teen wellbeing | University of Oxford
Reageer
  • Deel
Druk af