Nederland zou zo maar eens eerder kunnen stoppen met het dragen van een mondkapje (AD, zie 3.6). Zowel het Outbreak Management Team (OMT) als het kabinet bespreken de optie om de mondkapjesplicht af te schaffen, door de blijvende daling van de coronacijfers. Experts twijfelen bovendien nog aan het positieve effect van mondmaskers.

Het afschaffen van de plicht staat nu gepland voor 1 september 2021. Het zal vermoedelijk gepaard gaan met het afschaffen van het thuiswerkadvies en de afstandsregel.

Maar de gehele zomer zijn we dus nog gebonden aan de maskers, terwijl de besmettingscijfers gestaag dalen. Andreas Voss, lid van het Outbreak Management Team (OMT) en hoogleraar infectiepreventie in Nijmegen: "Straks heb je een hete zomer en zadel je mensen op met een mondkapje, terwijl het aantal besmettingen heel laag ligt."

'Geen knipperlichtbeleid'
Op het Binnenhof klinken geluiden om een aantal basisregels al eerder te versoepelen (Het Parool, zie 3.7). We willen geen knipperlichtbeleid, maar wel graag als eerste van die mondkapjes af, zegt een ingewijde.

Onder het publiek ontstaat steeds meer weerstand tegen het mondkapje. Immunoloog dr. Carla Peeters noemt de mondkapjesplicht een 'falend gedragsexperiment' in een schriftelijk pleidooi in HP/De Tijd (HP De Tijd, zie 3.8). Mondkapjes benadelen zowel mens en milieu onomkeerbaar, bewijst Peeters aan de hand van verschillende wetenschappelijke artikelen (Metro, zie 3.5). De immunoloog pleit daarom voor afschaffing van de mondkapjesplicht per direct.

In het openbaar vervoer is meer bewijs voor effectiviteit van de kapjes. Net als in de zorg kun je de verplichting van de mondmaskers daar handhaven, vinden verschillende OMT-leden. In bijvoorbeeld winkels zetten ze de draagplicht liever om in een advies. Wie wil, mag vrijwillig een kapje blijven dragen.

'Prikken helpt het best'
Er is nog geen consensus over het afschaffen van de mondmaskers. Op Europese ranglijsten scoort Nederland nog altijd matig bij het terugdringen van het aantal besmettingen. Mondkapjes zouden toch de verspreiding van corona wel degelijk kunnen helpen beperken. Marion Koopmans, OMT-lid en hoogleraar virologie, roept Nederlanders op te focussen op hun voorrechten, zoals toegang tot vaccins. Prikken helpt het best, vindt ze.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken