Het Franse Institut de recherche agronome (Inra) geeft vandaag in de Franse krant Le Parisien toe dat een genetisch gemodificeerd schaap 'gewoon' is geslacht en verwerkt.

'Groen Schaap' met kwal-gen
De affaire heeft zijn oorsprong in 2009, toen Inra een onderzoeksprogramma startte met de naam 'Groen Schaap'. Het onderzoek richtte zich op de mogelijkheid om hartcellen van een schaap te transplanteren bij een mens na een hartinfarct. Daarvoor waren 'modeldieren' nodig met fluorescerende cellen, en die zijn niet zo moeilijk te 'maken'. Een simpele transgene ingreep met het gen dat kwallen fluorescerend maakt is daarvoor genoeg.

Kwade opzet
Maar eind 2014 ging het mis. Toen liet een medewerker met opzet zijn baas tekenen voor het transport van een aantal 'normale' schapen naar het slachthuis. Met de normale schapen ging echter ook het transgene lam Rubis mee, een 'groen schaap'. Zij werd, met de andere schapen, geslacht en het vlees verkocht - aan een particulier.
Toen de baas er na een week achter kwam dat hij in de val gelopen was, trok hij nog niet meteen aan de bel. Pas na een paar weken werd het management, en het slachthuis, ingelicht. Bij het daarop volgende onderzoek kwamen naast de kwade opzet nog talrijke procedurele missers aan het licht.

"Het zijn ontoelaatbare feiten en ze moeten zo streng mogelijk aangepakt worden", zegt Benoît Malpaux, directeur van Inra (Jouy-en-Josas). "Wij zijn een instituut met een mondiale reputatie, we kunnen dergelijk gedrag niet tolereren." Daarom heeft Inra de zaak nu overgedragen aan de Franse justitie. Overigens met de expliciete mededeling dat er aan het eten van het groene schapenvlees geen enkel gezondheidsrisico kleeft.

Fotocredits: 'Rôti d'agneau', cédric Icower

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken