image

Een bijzonder bericht afgelopen zaterdag in het Agrarisch Dagblad: Antoon Vermeer, voorzitter van de invloedrijke boerenbelangenorganisatie ZLTO is van mening dat de tijd van schaalvergroting in de land- en tuinbouw voorbij is.

Voor het grote publiek een ogenschijnlijk onschuldig bericht. Maar de uitkomst kan veel betekenen voor wat je straks in de supermarkt kunt kopen. ZLTO is bepaald geen klein clubje en al helemaal niet van gisteren. Zo zijn ze bijvoorbeeld eigenaar van bijkans de grootste slachterij-organisatie van Europa, de Vion. Ooit ontstaan vanuit een probleem - de destructie van dode dieren - hebben ze er een kans van gemaakt. Ze hebben de slachterij steeds groter gemaakt om de boeren te kunnen laten opboksen tegen de macht van de grote inkopers, m.n. de supermarkten.

Die politiek was gericht op schaalvergroting. Nu gaan ze voor een kleinere schaal. Kennelijk is er iets scheef gelopen. Los van de Vion, moesten de boerenbedrijven zelf steeds groter worden om steeds goedkoper te kunnen leveren. Aan de supermarkten.

Inmiddels zijn ze tegelijk zó groot en zó weinig rendabel dat ze niet meer over te nemen zijn. Geen bank stapt straks nog in de financiering van een erfopvolging of overname door een andere boer. Dat is de basis voor het standpunt van Vermeer.

Het alternatief is echter wel degelijk dat deze grote boerenbedrijven worden overgenomen door hun grote afnemers, de supermarkten. Wat is daar tegen?
De supermarkten hebben die bedrijven nu de facto ook al in hun macht. Het enige verschil is dat er dan geen zelfstandige boeren meer zijn, maar loonboeren die precies telen wat de supermarkt wil, volgens diens specificaties en op het moment dat die dat wil. Ze werken dan in dienst van Albert Heijn en paar grote tussenhandelaren die nu tenslotte ook al op de aardappelen, tomaten, appels en komkommers zetten dat ze speciaal voor AH geteeld zijn. Daar lijkt Vermeer niet voor.

Verstandige taal, want anders wordt het eten wat de pot schaft, of het nou lekker is en kwaliteit heeft of niet. Want waarom zou het beter moeten zijn dan goed genoeg als er toch geen keus meer is?
Dit artikel afdrukken