Middeleeuwse Noorse sagen en ruimte-archeologie hebben samen tot een bijzondere ontdekking geleid.

In de Noorse literatuur uit de Middeleeuwen worden de heldendaden bezongen van de Vikingen, die al vanaf de 8e eeuw de Europese zeeën onveilig maakten en ook de oversteek naar Noord-Amerika gemaakt zouden hebben. In de jaren '60 vonden archeologen voor het eerst fysiek bewijs van een (tijdelijke) Viking-nederzetting in Canada, maar daarna volgden geen nieuwe vondsten. De Amerikaanse ruimte-archeoloog Sarah Parcak bestudeerde satellietbeelden en trof 300 kilometer verder naar het zuiden een mogelijke nieuwe vindplaats aan.

Bij een test-opgraving bij Point Rosee vonden de archeologen een door een turfmuur omgeven stenen haard met sporen van ijzerbewerking (resten van verhit ijzeroer en ijzerslakken). Vooral de turfmuur is interessant: "die lijkt in niets op de onderkomens van de mensen die in die tijd in Newfoundland leefden, noch op wat de Baskische vissers en walvisvaarders bouwden die in de 16e eeuw landden", schrijft National Geographic. Douglas Bolender, archeologisch expert in Viking-nederzettingen: "We kennen geen andere prehistorische of moderne culturen die in Newfoundland ijzeroer zouden ontginnen of smelten dan de Noorse".

De ontdekking versterkt het denken dat de Vikingen, ruim 500 jaar voor Columbus, de echte ontdekkers van Amerika waren. Zoals ze in hun saga's al eeuwen stellen.

De documentaire “The Vikings Uncovered" wordt maandag 4 april uitgezonden op BBC One (21.30 Nederlandse tijd).
Huffington Post - Possible Viking Find Could Rewrite North American History
Reageer
  • Deel
Druk af