Op elk moment exact zien hoeveel kilogram aardappelen in Europa groeien en geoogst worden. Het kan vanaf vandaag op de website www.croplook.com. Informatie opgenomen door satellieten, die bedrijven in de voedselketen hard nodig hebben om tijdig de juiste beslissingen te nemen. Op de website bepalen zij zelf hun interesse gebied door tegels (oppervlakte 62.500 ha) te selecteren op een kaart van Europa. De prijs bedraagt maximaal E 500 per tegel, hiervoor krijgt de koper elke week de actuele stand van de aardappelen. Naast bedrijven in de levensmiddelensector is Croplook ook interessant voor informatiediensten van alle overheden in Europa.

Croplook is het tweede innovatieve product dat BasFood uit Eindhoven dit jaar introduceert in de agrarische sector. Eerder lanceerde de satelliet informatie specialist in samenwerking met de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) al succesvol mijnakker. De website waarop akkerbouwers informatie ophalen van hun gewas over het actuele bodemvocht, verdampingscijfers, stikstofgehalte en opbrengstinformatie om het rendement te verbeteren. Inmiddels maken al meer dan 1.400 boeren gebruik van Mijnakker.nl

Croplook is de volgende stap om nog meer partijen in de voedselketen te laten profiteren van satelliet technologie. Prijzen voor aardappelen en graan fluctueren fors op de wereldmarkt. Frans Bastiaanssen, directeur van Basfood, hierover: ‘De onzekerheden van opbrengsten werkt natuurlijk prijs speculatie in de hand. Van aardappelen bijvoorbeeld komen de definitieve opbrengstgegevens pas in maart van het volgend jaar beschikbaar. Dan is de industrie al volop aan de slag om boeren voor het komende groeiseizoen te contracteren’. Met Croplook komen de gegevens ongekend vroeg beschikbaar, hierdoor wordt de markt transparant en kunnen alle schakels in de keten anticiperen op de oogst.

Gebruikers bepalen zelf van welk gebied de informatie wordt gekocht door tegels (afm. 25x25 km) te selecteren op een kaart van Europa. Naast het vroege tijdstip is ook de kwaliteit van de informatie die Basfood levert uniek in de wereld. Het aantal hectares aardappelen, het aantal kilo's in de grond en zelfs het droge stof gehalte van de aardappelen. Dit alles op het computerscherm, enkele dagen na opname door de satellieten.
Sinds 2003 meet Basfood al oogsten, in Nederland maar bijvoorbeeld ook in Polen. Hiermee is aangetoond dat de resultaten kloppen. Ontwikkelingsmaatschappij Agro & Co Kapitaalfonds nam vorig jaar een minderheidsbelang in BasFood. Mede door Agro & Co is het mogelijk geweest Croplook verder te ontwikkelen naar een markt gereed product. En er komen nog meer gewassen op Croplook.com. Granen is al mogelijk, geïnteresseerden in de oogst gegevens van 2008 kunnen zich bij Basfood melden. Voor suikerbieten is de ontwikkeling gestart, samen met IRS en Suikerunie.'


bron: culinair.net
Dit artikel afdrukken