Een bericht van vorige week. Onderzoekers op Terschelling zijn verbaasd over de grote aantallen sardines in de Waddenzee. De visjes uit het zuiden komen naar boven. Ik kan u daar later meer sterke verhalen over vertellen, als de filmpjes af zijn die we er over maken.
Maar het nieuws is aanleiding om mijn uitvinding onder uw aandacht te brengen. Je heb barbecues voor eenmalig gebruik. Soms is het slimmer om er zo een te kopen dan de Weber op wielen helemaal achter je aan te slepen, het drooggevallen Wad op. Ik ontdekte dat zo'n wegwerper niet alleen naar boven gloeit, maar bijna net zo hevig naar beneden. Dus kun je twee keer zoveel sardines tegelijk roosteren.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Baktijd kort houden en het sardienenseizoen afwachten. In bepaalde maanden zijn ze heerlijk, in andere taai en droog. Vraag maar aan een Portugees, al zal het seizoen in de Wadden anders vallen.
Ons deel van de Noordzee (de "Zuidelijke Bocht") is traditioneel het randgebied van de sardine. In warme jaren waren er, in koude niet. Max Poll (Faune de Belgique, 1947) citeert voor Nederland Redeke (1941) die sardienen tot in Den Helder had gevonden. De eerste oorlogsjaren waren warme, vertelden mijn ouders me. De pieterman (Trachinus spp.) is ook al enkele jaren terug, en dat is ook een lekker visje: een snood substituut voor tong.
Wouter, een prachtige ontdekking.
Jammer dat je niet ontdekt hebt dat sardines zo bereid niet echt lekker zijn.
Toch maar weer je oven over het wad slepen.
Je moet de sardines in je oven op het rooster leggen halverwege de oven en dan alleen de bovenverhitting aandoen. Onder de sardines leg je een schaal water. Zo smaken de visjes niet te vet maar blijven wel sappig