Afgezien van het sap dat je zelf perst en direct opdrinkt is vers vruchtensap zelden echt vers. Ook al staat er met koeieletters vers geperst op het pak. Dat is alleen maar verkoopverhaal, net als licht gepasteuriseerd. Dat klinkt net zo als ‘een beetje zwanger’. Een sapje is gepasteuriseerd, of niet, maar niet een beetje. En soms is een sapje zelfs twee of drie keer gepasteuriseerd. Dag vitaminen, dag mineralen, dag smaak. Maar er moet toch iets gebeuren om zo’n sapje veilig en houdbaar te maken? Je wilt toch geen bacteriën en wakkere schimmels in je jus-tje? Tijd voor het sapcollege van Wouter van TOP. Want we hadden nogal wat vragen.
Pasteur en Pascal
Waar worden de sappen en smoothies van gemaakt? Meestal is dat concentraat, maar het kan ook zijn dat het fruit bewerkt is en ingevroren, en je hebt sap direct uit vruchten. Concentraat is al gepasteuriseerd vóór je er sap voor de klant van maakt. En sap maak je ervan door water aan het concentraat toe te voegen, en soms nog wat andere spullen.
Om het sap houdbaar en veilig te maken kun je het op vier manieren behandelen. Pasteuriseren, dat wil zeggen tot grote hoogte (80-95 graden C) verhitten, komt het meest voor. Maar ieder voordeel heb se nadeel: weliswaar veilig en houdbaar, maar geen of weinig vitaminen en mineralen over, en de smaak is duidelijk minder. Fabrikanten voegen dus smaak en vitaminen kunstmatig toe. Want van een gemiddelde sinaasappel verdwijnt meer dan de helft van de vitamine C. Die mag je van de wet gewoon aanvullen tot de honderd procent die het zou kunnen zijn in optimale natuurvorm. Als het maar vitamine C is toch? Maakt het uit….
Je kunt ook mengen, sap direct uit fruit met concentraat. Dat mag, dan heet het in ons land gewoon vers. Maar dat is het natuurlijk niet. Want er zit gepasteuriseerd concentraat in. Staat meestal niet op het etiket, maar dat geeft niets, joh, ‘t is gewoon jus, moet kunnen….
Nieuw is het proces van pascaliseren, onder hoge druk brengen van de flesjes sap. De druk wordt opgevoerd tot 6000 bar, en gedurende enkele minuten blijft het sap onder druk staan in de verpakking. Om het even in beeld te brengen: onze pressure cookers beschikken over ‘slechts anderhalve bar’. Een ontwikkeling die het lab nauwelijks heeft verlaten is PEF, wat staat voor pulse electrified field. Dat is nog meer iets voor de toekomst.
Wolk en schimmel
En dan zijn er nog een aantal zaken waar je op moet letten. Vers sap zakt uit, dan krijg je een drabje onderop de bodem van de fles en helder vocht boven. Teken van vers. Maar de meeste supers willen niet zo’n rommeltje hebben staan, het moet er lekker wolkig en gelikt uitzien. Dat wolkige krijg je echter alleen bij bewerking, zoals pasteuriseren. Maar pasteuriseren is verhitten en dan is het sap dus niet vers meer.
Is het nog te volgen? Want het kan best nog wat ingewikkelder. We hebben het nog niet over schimmels en gisten gehad. Die zijn niet zo gezond voor de mens. Maar bij het verouderen van voedsel worden ze wakker, steken ze de kop op, van die leuke witte vlokjes drijven er dan op het sapje en gaat de verpakking bol staan. Dat wil je dus ook weer niet. Behandel je het sap niet, dan is de houdbaarheid onder gekoelde omstandigheden een dag of acht. Niet handig voor de tijd die nodig is voor transport, overslag, verkoop, voorraad. Een supermarkt wil graag dat sap langer houdbaar is. Met concentraat is dat geen probleem. Dat concentraat ligt in het vriesveem rustig een paar jaar te wachten tot het sap mag worden.
De proef op de som
Eerst proefden we blind, daarna met kennis.
Eerst proefden we sinaasappelsap, daarna een aardbeien-bananensmoothie.
Vier gele sapjes komen voor onze neus te staan. Van koelverse jerrycanjus tot gisteren vers geperst. Het AH sap en Cool Best eindigen onderaan. Unaniem lekker vinden we het gepascaliseerde sap, nog lekkerder dan hetzelfde sap gisteren vers geperst. Zo snel gaat de smaak dus achteruit als je niets doet. Want het verse sap had ook al bijna geen geur meer.
Vier roze - één trouwens viezig bruinroze - sapjes volgen, we gaan aan de aardbeienbananensmoothie. En weer is AH de minst smakelijke, met veel vieze banaan. Je snapt niet dat mensen twee euro neertellen voor een literpak van deze drab. Weliswaar een mooi pak, waarvan de inhoud eveneens niet zo lekker is, blijkt Innocent. Daar tel je drie euro voor neer. Wij genieten van de gepascaliseerde smoothie en de verse mag er ook zijn, maar heeft al aan smaak ingeboet en lijkt mij wat wateriger. Misschien wat uitgezakt, wat minder wolkig?
Naar Frankrijk
De smaak van het gepascaliseerde sap is duidelijk beter, verser. De houdbaarheid is dertig dagen. Daarmee kun je het verder weg transporteren en in het schap zetten in buitenlanden. En dat gebeurt ook. Want in ons land vinden de supers dit sap te duur. Pascaliseren doe je met een dure machine, en geld, tja, dat geven onze supers kennelijk niet zo graag uit aan kwaliteit, excellentheid, of hoe het vandaag of morgen weer genoemd gaat worden. Twee van hun zeer grote collega’s in Frankrijk hebben daar kennelijk geen problemen mee. Wij, hun klanten, moeten het doen met die prutjes en flutjes in dure flesjes, die weliswaar voor de smaak in het koelvak staan, hetgeen voor de houdbaarheid en veiligheid (want gepasteuriseerd, ook al staat dat er vaak niet op) niet hoeft. Laten we er maar een paar met namen noemen: Cool Best, de huismerken van AH, Knorr Vie. Zinloos in het koelvak, te duur voor hun kwaliteit.
Misschien is het allerverstandigste wel gewoon een sinaasappel te eten. En niet klokklok al dat sap achterover te slaan in een ommezwaai. Dan heb je én de vitaminen en mineralen, maar ook de nodige vezels te pakken! Want zolang we hier geen gepascaliseerd sapje of dito smoothie kunnen krijgen, zijn we van de gepasteuriseerde jus toch wel genezen?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hallo R.H. van Hoogdalem
Uw schrijven heeft mij geïnspireerd om Uw tekst te herschrijven. Gezien de schrijffouten en ook de inhoud van de tekst die niet klopt.
Als ondernemer is het van belang dat ook U hier op let. Zie het maar als opbouwende kritiek. Fijne jaarwisseling. Sanne
Goedendag Lizet,
Ik heb jouw rapport gelezen en heb wel een vooruitgang te melden nl. : ik heb gepascaliseerd sap gebracht op de Nederlandse markt gebracht. ( niet, U levert dit óók ).
Inderdaad is het voor de supermarkt nog te duur. Ik lever rechtstreeks aan restaurants en horeca. Diverse bedrijven bieden het door hen zelf vers geperst sap aan, dit alleen om de emotie van de klant aan te spreken. Bij onze (horeca) klanten (waaraan ik sinaasappels lever), deze voor een dag- of twee vooruit geperst worden. Naar mijn mening is mijn sap verser en daardoor uiteindelijk kwalitatief beter. Omdat het geen vitamine verlies heeft. Klopt deze stelling ( stelling = een bewezen bewering) of vind jij dat het anders is?
Goedendag Lizet,
Ik heb je rapport gelezen, en heb wel een vooruitgang te melden. Ik heb op de Nederlandse markt nu ook pascaluseerde sap gebracht.
Inderdaad is het voor de supermarkt nog te duur. Nu leveren wij rechtstreeks aan restaurants, en andere horeca. Maar er zijn toch diverse bedrijven die blijven bij vers sap, wat zij zelf persen. Dit alleen maar om de emotie van de klant. En het gebeurd vaak bij klanten van ons (horeca)waar wij nu sinaasappels leveren, dat ik zie dat er voor een volle dag of twee dagen vooruit geperst word. Naar mijn mening is mijn sap beter. Omdat het geen vitamine verlies heeft, en schoon is van bacterieen. Dat kan je van vers sap wat een paar uur in een kan staat niet meer zeggen. Klopt deze stelling, of vind jij dat het anders is??
Op basis van jullie website concludeer ik dat jullie met concentraten, purees en IQF werken. Klopt dat, of leveren jullie ook zelf geperst en ongepasteuriseerd sap? Pieter maakt op kleine schaal vers-geperst sap dat o.a. geleverd wordt aan Schiphol. Mocht je op zoek zijn naar een alternatief voor Pieter (of voor recepturen of voor alle technische aspecten inclusief nieuwe milde conserveertechnieken) dan verneem ik dat graag.
@Flipse, in Frankrijk hebben we een gedeelte van de klanten van ULTI overgenomen. ULTI is een mooi bedrijf waar ik veel respect voor heb. Dit type innovator is (te) schaars gezaaid.
@D een heel goed argument over de enzymen. Een voorbeeld van een dergelijk enzym is PME dat celwanden afbreekt, ik heb overigens nog nooit een onderzoek gelezen of dat dan ook echt in de maag of darm gebeurd.
Wat leuk dat Pieter Rijssenbeek (rode trui op foto) weer aan de slag is gegaan. Ons (consument)weer trakteert op de heerlijkste sapjes. Want als er iemand is die dat goed kan, dan is Hij het wel. De heerlijkste drankje heeft Hij de consument gebracht. Het is jammer dat hij ons bedrijf zo vroeg verlaten heeft. Wij denken met groot plezier terug aan zijn aanwezigheid en grote kennis van deze producten. Helaas voelen wij ons nu zeer verarmd, dat wij niet meer op zijn enthousiaste medewerking kunnen rekenen.
Groet aan allen die met Pieter werken en hem kennen.
liquidfruit@live.nl
Iedereen heeft het altijd over vitamines en mineralen e.d.
Bijna niemand weet dat onverhit fruit, onverhitte groenten en onverhit vlees
(alhoewel dat laatste eten natuurlijk wel oppassen geblazen is)
vol zit met ENZYMEN.
Wanneer je sinaasappels perst en het sap vrijwel meteen opdrinkt, dan helpen de enzymen het lichaam de sap te verteren.
Wanneer je verhitte sinaasappelsap drinkt, dan heb je de enzymen niet meer (die gaan
boven een graad of 40 verhitten dood), waardoor de sap ineens vrij moeilijk verteerbaar wordt.
Niet dat je het nooit meer zou moeten drinken, maar als je het ter vervanging van versgeperst sap gebruikt, dan ben je niet goed bezig.
Groeten,
D