Het drinken van koolzuurhoudende frisdranken en vruchtensappen is slecht voor je tanden omdat de zuren het tandglazuur aantasten. Dat was al bekend. Australische onderzoekers (Universiteit van Adelaide) hebben voor het eerst weten aan te tonen dat zuren hun beschadigende werk al binnen 30 seconden in gang zetten.

Het onderzoek is verschenen in Journal of Dentistry en gaat in op de drie gevaren die de tandgezondheid van jonge kinderen en jongeren aantasten: zure drankjes, tandenknarsen en reflux (bijvoorbeeld bij jongeren met eetstoornissen).

Frisdrank, fruitsap of energiedrankjes
Naar aanleiding van hun bevindingen raden de auteurs ouders aan hun kinderen maar liever geen frisdrank, fruitsap of energiedrankjes te geven. Niet omdat er veel suiker in zit en je er dik van wordt, maar omdat de zuren letterlijk in no time het tandglazuur aantasten en dat kan levenslang voor problemen met de tandgezondheid zorgen.

Wacht met tandenpoetsen na het eten
Overigens is meteen poetsen ook geen goed idee: door de zuren wordt het glazuur zachter, en dan kan poetsen juist voor extra erosie zorgen. Le Figaro, die over het onderzoek bericht, komt dan ook graag met het juiste advies: wacht na het eten of drinken 30 minuten voor je je tanden gaat poetsen, spoel met water of neem een speekselopwekkende kauwgum.
Dit artikel afdrukken