Het onderzoek is verschenen in Journal of Dentistry en gaat in op de drie gevaren die de tandgezondheid van jonge kinderen en jongeren aantasten: zure drankjes, tandenknarsen en reflux (bijvoorbeeld bij jongeren met eetstoornissen).
Frisdrank, fruitsap of energiedrankjes
Naar aanleiding van hun bevindingen raden de auteurs ouders aan hun kinderen maar liever geen frisdrank, fruitsap of energiedrankjes te geven. Niet omdat er veel suiker in zit en je er dik van wordt, maar omdat de zuren letterlijk in no time het tandglazuur aantasten en dat kan levenslang voor problemen met de tandgezondheid zorgen.
Wacht met tandenpoetsen na het eten
Overigens is meteen poetsen ook geen goed idee: door de zuren wordt het glazuur zachter, en dan kan poetsen juist voor extra erosie zorgen. Le Figaro, die over het onderzoek bericht, komt dan ook graag met het juiste advies: wacht na het eten of drinken 30 minuten voor je je tanden gaat poetsen, spoel met water of neem een speekselopwekkende kauwgum.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lourens het gebit is ook onderdeel van ons lichaam. Vroeger op de kermissen dacht men van niet. Later weer wel; de mondzorg kwam in het ziekenfonds. Nu weer niet; het is er al lang weer uit.
Fons, je noemt 'bedreigend voor ons lichaam'. Dus zuur is niet alleen slecht voor de tanden, maar leidt volgens jou ook 'verderop' tot schade?
Het effect van koolzuurhoudend water is net zo. Ph varieert zo rond de 3, maar alles onder de 6 is al bedreigend voor ons lichaam. We compenseren dit (automatisch) door de inname van basische voeding en ons speeksel. Japanners hebben nagenoeg geen last van tandbederf omdat ze als kind al aangeleerd worden om bij elke maaltijd extra speeksel aan te maken waardoor zuur voedsel in de mond direct wordt geneutraliseerd. Wij kenden dit fenomeen ook, bij het zien van lekker eten loopt het water ons in de mond, maar zijn het kwijtgeraakt doordat we sinds een jaar of tien minstens drie liter water (moeten) drinken. Dus tussen een paar happen of slokken even wat meer speeksel aanmaken helpt het zuur van eten en drinken eenvoudig te compenseren.
Ik meen ooit eens te hebben gelezen dat het effect van de zure dranken m.n te maken heeft met bufferend vermogen. Dat zou bij vruchtensap hoger zijn dan bij cola, en bij water minimaal (bij ook wél zeer lage pH). Speeksel (of stukje brood) zou dan onmiddellijk neutraliseren.
Is er een meelezer met pH meter, drankjes en pipetje ammoniak die het experimentje kan doen?
Vooropgesteld dat ik er niets van weet, denk ik dat de pH de schadelijkheid bepaalt. De pH van frisdrank is laag, dit wordt gecompenseerd door enorme hoeveelheden suiker toe te voegen. In koolzuurhoudend water zit geen suiker, dus simpel gedacht zal het met de pH ook wel meevallen.