Gistermiddag verscheen een persbericht van de Topsector Agri&Food. Dat is een instantie die subsidiegelden van de overheid voor het bedrijfsleven toekent en regisseert. Onder de titel 'Topteam Agri&Food vernieuwd en versterkt' maakt het team bekend waar het aan gaat werken.

Nederland is een wereldspeler als het gaat om food & agri. De topsector genereert jaarlijks ruim 50 miljard euro aan toegevoegde waarde en ruim 80 miljard euro aan export. Daarmee is het de grootste maaksector van Nederland en goed voor 10% van het bruto nationaal product, 10% van de werkgelegenheid, 25% van de export en ruim 50% van het exportoverschot. Sinds kort is Aalt Dijkhuizen het nieuwe boegbeeld van de topsector Agri&Food. Bij zijn aantreden heeft hij het topteam vernieuwd en versterkt.

Het voornemen van het vernieuwde topteam is om de sector sterker te richten op markt en consument, om deze sterker te profileren in de buitenwereld en beter de krachten te bundelen op de buitenlandse markt. Het topteam is versterkt en alle schakels van de keten zijn vertegenwoordigd: primaire productie, mkb, industrie, retail en financiële dienstverlening. Ook is de internationale business kennis en ervaring versterkt.

Dankzij een hoge productiviteit en efficiency kent de sector een lage footprint, d.w.z. gebruikt naar verhouding weinig grond en grondstoffen per kg product en veroorzaakt een lage uitstoot aan broeikasgassen. Ook wat betreft dierenwelzijn en voedselveiligheid behoort de sector tot de top van de wereld. Nederland is na de Verenigde Staten de tweede exporteur van voedsel in de wereld.

Inhoudelijk blijft de focus op de drie vastgestelde prioriteiten:
(1) ‘meer met minder’: meer voedsel produceren met minder input aan grond en grondstoffen per kg product en minder uitstoot aan broeikasgassen door duurzame, innovatieve voedselsystemen, als antwoord op de toenemende vraag naar voedsel,
(2) hogere toegevoegde waarde door innovatiefocus op gezondheid, duurzaamheid, smaak en gemak,
(3) internationaal leiderschap door export van kennis, producten en systeemoplossingen.

Samenstelling topteam
Het topteam bestaat, naast Aalt Dijkhuizen als voorzitter, uit vertegenwoordigers namens de gouden driehoek van bedrijfsleven, wetenschap en overheid:
Bedrijfsleven
- Primaire sector: Joris Baecke, akkerbouwer, tevens bestuurder LTO Nederland
- Verwerkende industrie:
.. Piet Boer, voorzitter Raad van Commissarissen FrieslandCampina en melkveehouder
.. Robert Smith, CEO Cosun, tevens bestuurslid FNLI
- MKB: Jan van Rijsingen, MKB Food
- Retail: Sander van der Laan, CEO Albert Heijn
- Financiële dienstverlening: Ruud Huirne, directeur Food & Agri, Rabobank
Wetenschap
- Martin Kropff, Rector Magnificus en lid Raad van Bestuur van Wageningen University & Researchcentre
Overheid
- Hans Hoogeveen, DG Agro, Ministerie van EZ

Uitvoeringslijnen
De activiteiten van de topsector zijn ondergebracht in zes uitvoeringslijnen:
- Kennis en Innovatie o.l.v. Emmo Meijer, directeur R&D FrieslandCampina
- Internationaal o.l.v. Michel Post, Rabobank International
- Human Capital Agenda o.l.v. Dick Pouwels , voorzitter CvB HAS Den Bosch
- Markt en Maatschappij o.l.v. Elies Lemkes , directeur ZLTO
- MKB en Regio o.l.v. Jan van Rijsingen, tevens lid topteam
- Duurzaamheid o.l.v. Robert Smith, tevens lid topteam

Secretariaatsteam
Het topteam en de uitvoeringslijnen worden ondersteund door een secretariaatsteam onder leiding van Alexia Michel, Ministerie van EZ.

Topsectorenbeleid
De overheid wil topsectoren waarin Nederland wereldwijd uitblinkt nog sterker maken. Agri & Food is één daarvan omdat de sector een sterke positie en groeimogelijkheden heeft. Dit houdt in dat de overheid samen met bedrijven en de wetenschap gericht in deze sector investeert om de Nederlandse concurrentiekracht en economie te versterken. Het topteam zorgt voor het vaststellen van de innovatie- en actie-agenda van de sector, de krachtenbundeling binnen de totale keten en de regie op de uitvoering en ondersteuning daarvan.
Dit artikel afdrukken