Waar de obesitastoename in de VS bij jonge kinderen tot staan gebracht lijkt te zijn, neemt die bij adolescenten en (jong)volwassenen nog altijd toe. Ouders weten maar al te vaak het tij niet te keren of nemen hun toevlucht tot (peperdure) obesitasklinieken of innovatieve apps. Het kan veel simpeler: eet 3 tot 4 keer per week gewoon met het hele gezin aan tafel.

Eten in gezinsverband
Dat blijkt uit onderzoek door wetenschappers van de University of Minnesota. Zij analyseerden de eetgewoonten van 2.287 jongens en meisjes als tieners, en 10 jaar later. Op dat latere moment was 51% van de jongeren te zwaar en 22% obees. Ze constateerden dat kinderen die 3 tot 4 keer per week met het hele gezin aan tafel aten, half zo vaak te zwaar werden als de kinderen die nooit samen aten. Zelfs als er maar 1 of 2 maaltijden in gezinsverband gegeten werden, nam het risico op later overgewicht al met een derde af.

Het onderzoek is verschenen in The Journal of Pediatrics.

“Ouders worden doodgegooid met manieren om obesitas bij hun adolescenten te voorkomen. Hier reiken we een heel concreet punt om op te focusen aan. Als je investeert in een of twee gezinsmaaltijden per week, kan dat al veel verschil maken", zegt onderzoeksleider Jerica M. Berge in Well, het gezondheidsblog van de New York Times. De onderzoekers hebben echter geen verklaring voor het gevonden effect.

Fotocredits: OakleyOriginals
Dit artikel afdrukken