Eten in gezinsverband
Dat blijkt uit onderzoek door wetenschappers van de University of Minnesota. Zij analyseerden de eetgewoonten van 2.287 jongens en meisjes als tieners, en 10 jaar later. Op dat latere moment was 51% van de jongeren te zwaar en 22% obees. Ze constateerden dat kinderen die 3 tot 4 keer per week met het hele gezin aan tafel aten, half zo vaak te zwaar werden als de kinderen die nooit samen aten. Zelfs als er maar 1 of 2 maaltijden in gezinsverband gegeten werden, nam het risico op later overgewicht al met een derde af.
Het onderzoek is verschenen in The Journal of Pediatrics.
“Ouders worden doodgegooid met manieren om obesitas bij hun adolescenten te voorkomen. Hier reiken we een heel concreet punt om op te focusen aan. Als je investeert in een of twee gezinsmaaltijden per week, kan dat al veel verschil maken", zegt onderzoeksleider Jerica M. Berge in Well, het gezondheidsblog van de New York Times. De onderzoekers hebben echter geen verklaring voor het gevonden effect.
Fotocredits: OakleyOriginals
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vreemd, geloof het best, maar zou gevoelsmatig zeggen dat "samen eten" gezellig is en daardoor zelfs tot meer en langer eten (ver)leidt. Vooral als zo een tafel lang vol staat met allerlei lekkere voeding. Wat dat laatste betreft, beste is, denk ik, een portie eten (geproprtioneerd) op bord geven en op is op, geen schalen vol op tafel zodat zich iedereen kan zelf bedienen. Zeker bij kinderen.
Dit lijkt me statistiek van het type: "de kans dat je door een leeuw wordt aangevallen is een stuk kleiner als je een paraplu opzet". Ik neem aan dat er in de gezinnen waar nog wel samen gegeten wordt over heel veel meer dingen anders ('beter') wordt nagedacht, ook over wát je je kinderen aan eten voorzet.